Második világháború előtti bunkereket árvezernek Csehországban

A katonai építmények ára ezer eurótól indul, önkormányzatok azonban ingyen juthatnak hozzájuk.

2021. 09. 27. 20:32
Third Reich - Sudeten Crisis 1938
1058598206 Fotó: picture alliance
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár ezer euróért (körülbelül 360 ezer forintért) is hozzá lehet jutni Csehországban azon katonai bunkerekhez, amelyeket még a II. világháború előtt – 1935 és 1938 között – építettek azzal a céllal, hogy megakadályozzák a Német Birodalom támadását Csehszlovákia ellen. A katonai építmények ára több tízezer euróig is terjedhet, árukat nagy mértékben befolyásolja, hogy a bunkerek hol találhatók. Például egy csehországi, Mikulov környéki bunkerért négyezer eurót (közel másfél millió forintot) is elkérhetnek, noha ehhez egy földterület is jár, amely a környező szőlőtermesztő területekhez tartozik. Míg a magánszemélyek aukciók keretében juthatnak saját katonai bunkerhez – ekkor a kikiáltási ár akár a tízezer eurót is meghaladhatja –, addig a cseh hadsereg több épületet ingyen ad át az önkormányzatoknak vagy a kerületeknek.

– Az ország területén 4993 kis méretű, a háború előtt épült katonai bunkert regisztráltunk. Ezeknek a létesítményeknek ma már nincs jelentőségük, a hadsereg csak néhány épületet tart meg saját célra, amelyeket például tárolóként használnak

– magyarázta Petr Sykora, a cseh védelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa a Deutsche Welle német közszolgálati csatornának. Hozzátette, a hadsereg tervei szerint az egyikben földrengésmérő állomást helyeznének el, amellyel a nukleáris robbanások is megfigyelhetők lennének.

Adolf Hitler egy csehszlovákiai bunkert látogat meg Neuerbersdorf falu közelében a müncheni megállapodás aláírása után. Fotó: Berliner Verlag/archívum/Picture alliance

Sykora továbbá ismertette, eddig 1767 kisebb és 112 nagyobb bunkert adtak vagy ajándékoztak el, szerinte az érdeklődés kifejezetten nagy a történelmi építmények iránt. Az egyik legkeresettebb bunkertípus a „ropik”, amelyek ára ezer eurótól indul. A folyamatot még 2000-ben kezdték el a cseh hatóságok, évekkel azután, hogy Csehszlovákia felbomlott. Szakértők szerint azonban mielőtt még bárki katonai bunker vásárlására adná a fejét, érdemes tulajdonjogot szerezni az építményt körülvevő földterületekhez. Jiri Caletka, a cseh védelmi minisztérium sajtóosztályának mérnöke elmondta, a jelenleg eladásra váró bunkerek között 22 olyan van, amelyekre nagy az érdeklődés. Az eladott építmények egy részét már felújították, több jelenleg múzeumként üzemel. Az egyik leglátogatottabb a Hurka tüzérségi erőd, amely a Szudéták hegységlánc lábánál található. Az épület alatti járatokban különböző kiállítások várják a látogatókat. Martin Rabon, a Csehszlovák Erődítmény Baráti Társaságának elnöke azonban a bunkervásárlás egy árnyoldalára hívta fel a figyelmet: álláspontja szerint a magánszemélyek többnyire nem veszik figyelembe az építmények történelmi jelentőségét, és azok hamar tönkremennek.

A csehszlovák védelmi vonal egészét nem tekintik műemlékeknek, ezért észszerű, ha a hadsereg igyekszik megszabadulni a bunkerektől

– tette hozzá Rabon.

Bunkerekkel a Wehrmacht ellen

Az építmények eredeti célja az volt, hogy ha az Adolf Hitler vezette német csapatok meglepetésszerűen lerohannák Csehszlovákiát, akkor a hadseregnek legyen még elegendő ideje a katonák mozgósítására. Noha a teljes védelmi vonalat nem sikerült befejezni 1938 szeptemberéig – ekkor írták alá a müncheni egyezményt, amely kimondta, hogy a Csehszlovákiához tartozó Szudéta-vidék a Német Birodalom része –, a határ menti hegyvonulatokkal együtt fontos akadályt jelentettek a Wehrmacht számára. Az érintett területeken ekkoriban egyébként nagy létszámban éltek németek. Miután a határ menti vidék a németekhez került, már könnyen elfoglalták az ország fennmaradó részeit is. Érdekesség, hogy később, 1945-ben éppen a csehszlovákiai védelmi vonal volt segítségükre a németeknek, amikor a szovjet Vörös Hadsereg is bevonult Csehszlovákiába.

Borítókép: Archív fotón a csehszlovákiai katonai bunker. Fotó: Berliner Verlag/archívum/Picture alliance

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.