Napi 500 ezer euróra bírságolták Lengyelországot

Varsó és Prága a Turów szénbánya miatt vitázott az Európai Unió Bíróságán.

MTI
2021. 09. 20. 19:37
null
500 euro money banknotes background. Five hundred notes of European Union currency. Stack of euro money cash close-up. Concept of bank, stock and wealth. Fotó: Viacheslav Lopatin

Varsó és Prága a Turów szénbánya miatt vitázott az Európai Unió Bíróságán.

Az Európai Unió Bírósága napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért az nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh–lengyel határon fekvő Turów szénbányában – közölte hétfőn a luxemburgi székhelyű testület. 

A pénzbüntetést Lengyelországnak az ítélet kézhezvételének napjától kell fizetnie egészen addig, amíg nem tartja magát a bíróság alelnökének május 21-i, a bányászatot megtiltó határozatához.

A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A cseh kormány attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A csehek konkrétan annak kapcsán fordultak az uniós szervekhez, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. A lengyel kormányfő a bánya működésének felfüggesztésével kapcsolatban közölte, hogy nem tartja be a döntést, mert annak súlyos negatív gazdasági következményei lennének Lengyelország számára.

A lengyel kormánynak egészen addig mindennap büntetést kell fizetnie, amíg a bírósági határozattal összhangban be nem fejezi a bányászati tevékenységeket. 

A cseh kormány eredetileg azt akarta elérni az EU bírói testületénél, hogy a lengyel kormány napi ötmillió euró büntetést fizessen.

Az unió történetében először fordult elő, hogy egy tagállam környezetvédelmi ügyben kér jogorvoslatot egy másik, ráadásul szomszédos tagállam ellen.

A lengyel kormány nem zárja be a Turów bányát – reagált hétfőn Piotr Müller kormányszóvivő az Európai Unió Bíróságának ítéletére. – Az ítélet aránytalan, a valós helyzettel nem indokolható – húzta alá. – Lengyelország kezdettől fogva azon az állásponton van, hogy a lengyel energiatermelés hét százalékáért felelős Turów bánya működésének leállítása veszélyezteti a lengyel villamosenergia-ellátás stabilitását – hangsúlyozta a szóvivő. Kifejtette: a bánya bezárása negatív hatással lenne lengyelek millióinak energiabiztonságára, tágabb értelemben az egész Európai Uniót is veszélyeztetné.

A szóvivő kiemelte: a varsói kormány a Prágával ez ügyben kialakult vitában konszenzusos megoldásra törekszik, és tekintettel van a helyi társadalom érdekeire is. A hétfői ítélet viszont szembemegy a konszenzusos rendezéssel – hangsúlyozta. A megegyezésre törekvő lengyel álláspont legjobb bizonyítéka az, hogy a cseh féllel folyamatban van egy nemzetközi megállapodás tető alá hozását célzó tárgyalás, melynek éppen hétfőn is volt egy fordulója – tette hozzá. Müller azzal is érvelt, hogy az uniós bíróság döntései semmilyen tekintetben sem sérthetik a tagállamok nemzetbiztonságát, amelynek része az energiabiztonság is.

A legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás Turów bányai részlege hétfői nyilatkozatában drasztikus, nemzetközi méretű tiltakozó akciókat helyezett kilátásba az uniós ítélet miatt, és felszólította a kormányt, hogy foglaljon el egyértelmű álláspontot az ügyben. 

A nyilatkozat szerint az ítélet kétségbe vonja a lengyel uniós tagság értelmét.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.