Példátlan válság jellemzi a francia–amerikai kapcsolatokat

Canberra felmondta a Párizzsal kötött fegyverüzletet, ez felbőszítette Emmanuel Macront.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, AFP2021. 09. 18. 11:17
BIDEN, Joe; MORRISON, Scott; JOHNSON, Boris
Canberra, 2021. szeptember 16. Scott Morrison ausztrl miniszterelnk (k), brit hivatali partnere, Boris Johnson (b, kijelzn) s Joe Biden amerikai elnk (j, kijelzn) videokonferencia keretben tart sajttjkoztatt Canberrban 2021. szeptember 16-n. A sajtrtekezleten bejelentettk, hogy hromoldal vdelmi s biztonsgi partnersget hoztak ltre. A hrom orszg angol nevnek rvidtsbl AUKUS-nak elnevezett kezdemnyezs elsdleges cljai kz tartozik az ausztrl haditengerszet felszerelse nukleris meghajts, de hagyomnyos fegyverzettel elltott tengeralattjrkkal, az indiai- s a csendes-ceni trsg stabilitsnak fenntartsa rdekben. MTI/AP/AAP/Mick Tsikas Fotó: Mick Tsikas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország példa nélkül álló diplomáciai válságba került pénteken az Egyesült Államokkal és Ausztráliával, miután visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia ugyanis szerdán új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, tizenkét dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjáró gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Florence Parly, a védelmi tárca vezetője is a francia kormány csalódottságának adott hangot csütörtökön, közleményükben azt írták: a következetesség hiányáról tesz tanúbizonyságot, hogy kizárnak egy európai szövetségest a partnerségből egy olyan időszakban, amikor példátlan kihívások merültek fel az indiai- és csendes-óceáni térségben.

Szép franciásan mondva, ez egyszerűen hátba szúrás

– fogalmazott Jean-Yves Le Drian, majd pénteken visszahívta országa nagyköveteit. Közölte, hogy a lépésre a helyzet komolysága késztette Emmanuel Macron francia elnököt. Párizst mindössze órákkal azelőtt tájékoztatták a szerződés felmondásáról, hogy Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és Scott Morrison ausztrál kormányfő szerdán közös sajtótájékoztatót tartottak az AUKUS-ról.

A francia lépésre reagálva a washingtoni Fehér Ház közölte: sajnálják a francia lépést, és megpróbálják kiengesztelni Párizst. Marise Payne ausztrál külügyminiszter ugyancsak sajnálkozásának adott hangot, mondván: megértik Franciaország csalódottságát. Scott Morrison azonban tudatta: már a nyáron jelezte Emmanuel Macronnak, hogy elállhatnak a Franciaországgal kötött szerződéstől, mivel Canberrának erős kételyei vannak a hagyományos tengeralattjárók képességeivel kapcsolatban az új „stratégiai környezetben”, amellyel Ausztrália szembesült.

A diplomáciai válság komolyságát jelzi, hogy ez az első alkalom, hogy Franciaország visszahívta nagyköveteit az Egyesült Államokból és Ausztráliából.

A washingtoni francia nagykövetség emellett lemondta a péntekre szervezett gálavacsorát, amelyen az amerikai függetlenségi háborúban nyújtott francia segítség előtt tisztelegtek volna közösen az amerikaiakkal.

Scott Morrison arra számít, hogy az első tengeralattjárókat 2040-ig építhetik meg. Gyártásuk Adelaide ausztrál kikötővárosban zajlik majd. Ausztrália lesz az első ország, amely nem atomhatalom, mégis rendelkezik nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal, amelyeket nem nukleáris, hanem hagyományos fegyverzettel szerelnek fel. A világon jelenleg hat ország, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország és India rendelkezik atommeghajtású tengeralattjárókkal.

Az ausztrál védelmi erőket vezető Angus Campbell rámutatott: az ország stratégiai környezete sokat romlott az elmúlt időszakban. Hasonló nyilatkozatot tett szerdán Boris Johnson brit kormányfő, mondván:

az Indiai- és a Csendes-óceán az egyre intenzívebbé váló geopolitikai versengés középpontjában van, és e térségben megoldatlan területi viszályok parázslanak, potenciális fellángolási pontokkal.

Szavait alátámasztva pénteken kínai katonai repülőgépek megsértették Tajvan légterét, egy nappal azután, hogy a szigetország bejelentette: a következő öt évre csaknem kilencmilliárd dollárral növeli katonai költségvetését a Kína jelentette súlyos fenyegetés miatt. Ugyancsak pénteken haladt át a Tajvani-szoroson az amerikai haditengerészet Barry rombolója. Az amerikai hadsereg közölte, hogy a hajó rutinjárőrözést végez. Kína mellett Tajvan, Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei is igényt tart a nyersanyagokban gazdag és jelentős kereskedelmi hajóútvonalnak számító Dél-kínai-tenger bizonyos területeire.

 

Borítókép: Scott Morrison ausztrál miniszterelnök (középen), brit hivatali partnere, Boris Johnson és Joe Biden amerikai elnök videókonferencián tart sajtótájékoztatót Canberrában 2021. szeptember 16-án
Fotó: MTI/AP/AAP/Mick Tsikas

Hidegháborús hangulat. A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoz létre, amely a három ország angol nevének rövidítéséből az AUKUS nevet kapta. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett. Szakértők rámutattak: az Egyesült Államok és szövetségesei keresik a módját, hogy visszaszorítsák Kína növekvő hatalmát és befolyását a térségben. Kína szerint Washington, Canberra és London hidegháborús mentalitásával súlyosan károsítja a regionális békét és stabilitást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.