Rendkívül súlyos a járványhelyzet Romániában

Több mint ötezer fertőzöttet és csaknem száz halálos áldozatot regisztráltak egy nap alatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 18. 16:31
null
ROMANIA-HEALTH-VIRUS-VACCINATION Fotó: DANIEL MIHAILESCU Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által közölt 5388 új fertőzés ugrásszerű növekedést jelent az e heti 4000-4500 közötti esetszámokhoz képest, és több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Szombaton 97 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ez is több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak.

Romániában alig több mint egy hete lépte át a napi fertőzések száma a 2500-as küszöböt. A kórházban ápolt fertőzöttek száma azóta több mint másfélszeresére emelkedett, és a hétezret közelíti. Csaknem nyolcszáz súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 16 gyereket) az intenzív osztályon ápolnak.

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltási kampány koordinátora egy péntek esti televíziós műsorban elmondta: a járványügyi hatóságok előrejelzése szerint október első hetében a – jelenleg háromezer körüli – átlagos napi esetszám elérheti a hétezret, de a csúcsértékek a tízezret is meghaladhatják, október közepén pedig már 17 ezres heti átlaggal és napi húszezer új fertőzés feletti csúcsértékekkel számolnak a 19,3 millió lakosú Romániában.

 

Borítókép: Időseket oltanak egy romániai faluban
Fotó: Europress/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.