időjárás 14°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Rendkívül súlyos a járványhelyzet Romániában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.18. 16:31
Rendkívül súlyos a járványhelyzet Romániában

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) által közölt 5388 új fertőzés ugrásszerű növekedést jelent az e heti 4000-4500 közötti esetszámokhoz képest, és több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának. Szombaton 97 koronavírusos beteg haláláról számolt be a GCS, ez is több mint duplája a kéthetes mozgóátlagnak.

Romániában alig több mint egy hete lépte át a napi fertőzések száma a 2500-as küszöböt. A kórházban ápolt fertőzöttek száma azóta több mint másfélszeresére emelkedett, és a hétezret közelíti. Csaknem nyolcszáz súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 16 gyereket) az intenzív osztályon ápolnak.

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltási kampány koordinátora egy péntek esti televíziós műsorban elmondta: a járványügyi hatóságok előrejelzése szerint október első hetében a – jelenleg háromezer körüli – átlagos napi esetszám elérheti a hétezret, de a csúcsértékek a tízezret is meghaladhatják, október közepén pedig már 17 ezres heti átlaggal és napi húszezer új fertőzés feletti csúcsértékekkel számolnak a 19,3 millió lakosú Romániában.

 

Borítókép: Időseket oltanak egy romániai faluban
Fotó: Europress/AFP