„Vége Angela Merkel becsontosodott rendszerének”

A szakértők egyetértettek abban, hogy a jobbközép uniópártokat komoly érvágás érte.

2021. 09. 26. 21:14
Bundestag Election - Election Party CDU/CSU
Bundestag Election-Election Party CDU/CSU Fotó: MICHAEL KAPPELER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A demokrácia szempontjából elégedett vagyok a választási eredménnyel, ugyanis annak ellenére, hogy vélhetően kormányalakítási nehézségekkel kell számolni, bármilyen összetételű lesz is a német kormány, 

megszűnik az a becsontosodott időszak, amelyet az elmúlt 16 évben Angela Merkel alatt tapasztalhattak a németek 

– értékelte a tegnapi választások eredményeit Werner Patzelt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért által szervezett választási esten. A Drezdai Műszaki Egyetem professor emeritusa rámutatott: már nem lehet fentről jövő paranccsal kormányozni, bármilyen is lesz a Bundestag jövőbeni összetétele, ennek a választásnak a vesztese a jobbközép CDU/CSU szövetség, és a nyertese a szociáldemokrata SPD. A professzor kifejtette, hogy ez többek között abból is látszik, hogy a jobbközép uniópártok nem kezelték jól a migrációval és a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket, amelynek eredményeképp sok jobbközép választó átpártolt az AfD-hez (Alternatíva Németországnak). 

Emlékeztetett, hogy a CDU/CSU elfelejtette azokat a célokat, amelyeket korábban képviseltek. 

A professzor hozzátette, hogy a német alkotmány lehetőséget biztosít a kisebbségi kormányzásra is.  

Holm Putzke, a Passaui Egyetem professzorát megdöbbentette, hogy a CDU/CSU szövetség vezetője, Armin Laschet annak örült, hogy sikerült megakadályozniuk egy baloldali kormányalakítást. Szerinte egy néppártnak ez nem lehet az egyedüli igénye. 

Kiemelte, hogy a szövetséget érvágás érte, ugyanis több ezer választót veszített. 

Mint mondta, a jobbközép választók úgy érezték, hogy fontos kérdésekről nem kérték ki a véleményüket, ami frusztrálta őket. A kudarc okát abban látta még, hogy CDU/CSU-nak nem sikerült kellően mobilizálni a szavazótáborát, ugyanis sokan otthon maradtak. Putzke hozzátette, hogy a lehetséges koalíciós tárgyalások akár az új évig is eltarthatnak. Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője is egyetértett abban, hogy egyelőre nehéz a helyzetértékelés, mert minden lehetséges a koalíció szempontjából. Úgy látta, kérdéses, hogy ha lesz új koalíció, lesz-e irányváltás, de hangsúlyozta, hogy mind a CDU/CSU, mind az SPD a stabil külpolitikában érdekelt.

Az ima itt nem segít. Csalódottak lehetnek az uniópártok támogatói. Fotó: Markus Schreiber

Azzal kapcsolatban, hogy a német választás milyen hatással lesz Magyarországra, Mráz Ágoston Sámuel kifejtette, hogy a fej fej melletti eredményeket látva akár a nagykoalíció is megvalósítható, ugyanakkor még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A Nézőpont Intézet igazgatója kiemelte, hogy figyelemre méltó volt az, amikor 

Armin Laschet a választási küzdelemben kijelentette, hogy Magyarország és Lengyelország nélkül nem tudják elképzelni az Európai Uniót. 

Tehát ha Lachet lesz a kancellár, egy jó és pragmatikus kapcsolatra számíthatunk. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy ha Scholz lesz a kancellár, még az is elképzelhető, hogy a magyarországi választási kampányban is részt venne, támogatva a magyar baloldali jelöltet.

 

Borítókép: Angela Merkel 16 év után int búcsút. Forrás: MICHAEL KAPPELER
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.