időjárás 6°C 2021. October 19.
logo

Véget érhet az ÖVP–FPÖ-koalíció Felső-Ausztriában

Koren-Karczub Tímea
2021.09.24. 18:13
Véget érhet az ÖVP–FPÖ-koalíció Felső-Ausztriában

Tartományi választásokat rendeznek Felső-Ausztriában szeptember 26-án, vasárnap, amelyen a 2015-ös eredményekhez hasonlóan várhatóan a szövetségi szinten is kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) kerül ki győztesen. Ugyan a párt kampányplakátjain az áll: „Szavazzon a kormányzóra”, Thomas Stelzer először indul az ÖVP képviseletében Felső-Ausztriában. 2015-ben még ugyanis Josef Pühringert választották meg tartományi vezetőnek, ám ő huszonkét év hivatali idő után 2017-ben lemondott, és átadta a stafétabotot Thomas Stelzernek.

Az ÖVP számára az idei választáson nem az a kérdés, hogy meg tudja-e tartani a vezető helyét, hanem az, hogy sikerül-e jobb eredményt elérnie az előző tartományi választáshoz képest.

2015-ben ugyanis a párt történelmi mélypontra zuhant, a választók csupán 36,4 százaléka szavazott rájuk Felső-Ausztriában. Az ÖVP így az 56 parlamenti helyből csak 21-et tudott megszerezni, aminek következtében koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

Az M&R közvélemény-kutató intézet felmérése alapján az ÖVP jelenleg egy hajszálnyival jobban, 38 százalékon áll. 

A második helyért szoros a verseny az FPÖ és a Szociáldemokrata Párt között – az előbbi a 2015-ben elért harminc százalékáról 22-re zuhant, míg az utóbbi 18 százalékos támogatottságot élvez a közvélemény-kutatás szerint. 

A felmérés továbbá arra is rámutatott, hogy a Zöldek tizenkét százalékkal szintén bejuthatnak a parlamentbe, illetve két kisebb párt, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) öt, az oltásellenes MFG (Menschen-Freiheit-Grundrechte) pedig négy százalékkal szintén elérheti a parlamenti küszöböt. A tartományban a parlamenti választáson kívül  önkormányzati és polgármester-választásokra is sor kerül vasárnap.

Borítókép: Sankt Wolfgang felső-ausztriai üdülőfalu a Wolfgangsee partján 2020. július 30-án. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna