Ausztriában karantén fenyegeti a be nem oltott embereket

Az osztrák kancellár reméli, a korlátozásokkal sikerül serkenteniük az oltakozási kedvet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 23. 9:44
null
20200113 ausztria bécs életképek utcakép_havran zoltán magyar nemzet

Az osztrák kancellár reméli, a korlátozásokkal sikerül serkenteniük az oltakozási kedvet.

– Ausztriában karantén fenyegeti a koronavírus ellen be nem oltott embereket a járványügyi helyzet további romlása esetén – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár az újabb szigorításokat a kabinet péntek esti rendkívüli ülését követően. Mint mondta, ezt a lépést akkor teszik meg, ha az osztrák kórházak intenzív osztályai bizonyos szinten megtelnek.

– Éppen afelé tartunk, hogy beleessünk a be nem oltottak járványába

– fogalmazott a kancellár.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy azoknak, akik nem tartoznak a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak, illetve az immunizáltak körébe, jelentős megszorításokra és kijárási korlátozásokra kell számítaniuk a kormány és a tartományi vezetők által szeptember közepén elfogadott több fokozatú terv kiegészítése értelmében.

Az elképzelések szerint az intenzív osztályok 25 százalékos telítettsége esetén bevezetik az úgynevezett 2G-szabályt, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például étteremben, szállodában, különböző rendezvényeken, valamint nem látogathatnak betegeket kórházakban, vagy idősotthonokban ápolt személyeket.

Az utolsó lépcsőben, vagyis az intenzív osztályok 30 százalékos telítettsége esetén karantént rendelnek el az oltatlanok számára. Az érintettek ennek hatálya alatt csak nyomós indokkal hagyhatják el lakhelyüket. Schallenberg ugyanakkor kizárta, hogy a zárlat a beoltottakat és a gyógyultakat is érintse. Mint mondta, reméli, hogy a tervek serkentik majd az oltakozási kedvet.

Alexander Schallenberg újonnan megválasztott osztrák kancellár Fotó: Christian Bruna

Jelenleg az ausztriai kórházak intenzív osztályai 11 százalékban telítettek, ami a járványügyi terv első fokozatának felel meg, kritikusnak a 33 százalékos telítettség számít. Ausztriában a járvány kitörése óta 791 226 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 233-an hunytak el a kórban. Az utóbbi egy hétben százezer lakosra átlagosan 230 koronavírus-fertőzött jutott.

Borítókép: Bécsi utcakép. Fotó Havran Zoltán/Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.