időjárás 4°C Lukács 2021. October 18.
logo

Az ellenzék vizsgálóbizottságot hozna létre a Kurz elleni ügyben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.13. 19:48
Az ellenzék vizsgálóbizottságot hozna létre a Kurz elleni ügyben

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról állapodtak meg Ausztriában az ellenzéki pártok a kormánykoalíciót vezető Osztrák Néppárt (ÖVP) köreit érintő korrupciós nyomozáshoz kapcsolódva – jelentették be az érintett pártok képviselői szerdán Bécsben sajtótájékoztatón.

A Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) képviselőinek elképzelései szerint a tervezett parlamenti vizsgálódás a szombaton lemondott volt kancellárral, Sebastian Kurzcal közeli kapcsolatban állókat érintő korrupciós gyanúra, illetve az ÖVP vezetőinek az osztrák sajtóban kiszivárgott üzenetváltására terjedne ki.

A bizottság – amelynek létrehozását a parlamenti kormánytöbbség még megnehezítheti – az ellenzék reményei szerint a jövő hónapban megkezdheti munkáját, de a hírügynökségek számításai szerint a jövő évben mindenképpen.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) tíz embert, köztük Kurzot, magas rangú tanácsadókat, illetve egy közvélemény-kutató cég két alkalmazottját gyanúsítja azzal, hogy közpénz felhasználásával felmérési adatokat manipuláltak Kurznak kedvezően, amikor a pártelnöki, majd kancellári tisztségre pályázott. Kurz tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el. 

A közvélemény-kutató cég egyik alkalmazottját – akit adatok megsemmisítésével gyanúsítanak– kedden őrizetbe vették.

A vizsgálóbizottság megalakításával kapcsolatban Kai Jan Krainer szociáldemokrata képviselő a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: szerintük amit az ügyből eddig láttak, az csak a jéghegy csúcsa. Andreas Hanger, az ÖVP képviselője reagálásában felelősségteljes hozzáállásra szólította az ellenzéket, és leszögezte, hogy a vizsgálóbizottságnak létrejötte esetén korrekt feltáró munkát kell végeznie.

Borítókép: Sebastian Kurz volt osztrák kancellár. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ezek is érdekelhetik