időjárás 1°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Büntethetik Kínában a helytelenül viselkedő gyerekek szüleit

Mártonffy Attila
2021.10.19. 14:33
Büntethetik Kínában a helytelenül viselkedő gyerekek szüleit

Kínában a szülők ezentúl nem intézhetik el kézlegyintéssel gyerekük rossz magaviseletét, ne adj’ isten bűnöző hajlamait: egy új törvénytervezet ugyanis büntetni rendeli a gyermeknevelést elhanyagoló szülőket. 

Az elképzelések szerint a gondviselő feddésben részesül, továbbá családoktatási programban kell részt vennie, amennyiben az ügyészség úgy találja, hogy a felügyelete alá tartozó gyermekei minősíthetetlen, illetve bűnözői magatartást tanúsítanak.

 – Számos oka van a serdülők helytelen viselkedésének, ezek közül a legfőbb a megfelelő családi nevelés hiánya – magyarázta Cang Tie-vej, a kínai parlament jogi bizottságának szóvivője. A családnevelési törvénytervezetet rövidesen áttekinti a törvényhozás állandó bizottsága is, arra sürgetve a szülőket, hogy biztosítsanak időt gyermekeiknek pihenésre, játékra és testmozgásra. Nem ez az első eset, hogy a hatóság az egyre hangsúlyosabbá váló paternalizmus jegyében beavatkozik a családi életbe, kezdve a videójátékok használatának szabályozásától az internetes hírességek vak imádatának letöréséig. Miután a Nemzeti Publikációs és Sajtóhivatal rengeteg szülői panaszt kapott a korábbi határozatokkal kapcsolatban, amelyeket nem találtak elég szigorúnak, és féltették gyermekeiket a játékfüggőség kialakulásától vagy annak elharapódzásától, 

a hivatal döntéshozói ezért szeptemberben új előírásokat léptettek érvénybe, amelyek értelmében a tizennyolc év alattiak ezentúl csak péntek, szombat és vasárnap, továbbá ünnepnapokon este 8-tól 9-ig hódolhatnak netes játékszenvedélyüknek. 

A játékszenvedélyt Peking (a Kínai Kommunista Párt) egyenesen szellemi ópiumnak nevezte. A hatóság csökkentette a feladható házi feladat mennyiségét is, valamint a tantervi túlterhelésre hivatkozva megtiltotta a főbb tárgyak korrepetálását a hétvégéken és ünnepnapokon. Nem úszták meg a popkultúra celebritásai sem.

Augusztusban az internetfelügyeleti hatóság tíz pontból álló intézkedést vezetett be a rajongói klubokban uralkodó „káosz” megszüntetésére, különös tekintettel a népszerűség alapján történő rangsorolásra.

A kormánynak nem tetszik a tinédzser fiúk körében tapasztalható elnőiesedés sem. A jelenség megállítására az oktatási minisztérium felszólította a tanintézeteket, hogy a kollégiumokban erősítsék a sportaktivitást a fiúk körében.

Borítókép: Vásárló gyerekjátékokat nézeget egy kínai üzletben 2007. augusztus 15-én. Fotó: Reuters/Aly Song