időjárás 4°C Taksony 2021. November 29.
logo

Egyre több menedékkérő érkezik Németországba Belaruszból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.13. 20:17
Egyre több menedékkérő érkezik Németországba Belaruszból

Egyre több menedékkérő érkezik az Európai Unióba Belaruszon keresztül vezető migrációs útvonalon Németországba, egy szerdán ismertetett összesítés szerint számuk meredeken emelkedett az utóbbi hónapokban. A szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Sascha Lawrenz az EU-ba Belaruszból belépő, majd Lengyelországon keresztül Németországba érkező menedékkérők számának nagymértékű emelkedéséről szóló sajtójelentéseket megerősítve, a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy augusztus óta nagyjából 4300 ilyen, engedély nélküli belépést regisztráltak.

– A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség embercsempészeket is elfogott

– tette hozzá. 

Mint mondta, a német kormány ismeretei szerint a lengyel hatóságok is az érkezők számának emelkedését tapasztalják a Belarusszal közös határszakaszon. Ezért a belügyminisztérium nagy figyelemmel követi a helyzet alakulását, és megkezdte az egyeztetést bel- és külföldi partnereivel a Németországba irányuló illegális migráció visszaszorítását szolgáló további intézkedésekről. A szóvivő elmondta, hogy ezek a tárgyalások még nem értek véget, ezért még nem tud részletekkel szolgálni a tervezett lépésekről.

A Belaruszon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg.

Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében, miszerint az idén nagyjából hétezer ember, többnyire szíriai, iraki, kameruni és kongói állampolgár lépett be szabálytalanul az Európai Unió területére. 

A brüsszeli bizottság ismeretei alapján a belarusz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett migrációs hullámmal érkezők száma augusztus óta növekszik Németországban. 

Januártól júliusig mindössze 26 menedékkérő érkezett a Belarusz–Lengyelország útvonalon. Augusztusban 474, szeptemberben 1914 ilyen szabálytalan határátlépést regisztráltak, október első tizenegy napján pedig további 1934 határátlépőt tartóztattak fel.

A folyamat a lengyel határnál fekvő tartományokat, Mecklenburg–Elő-Pomerániát, Brandenburgot és Szászországot érinti. A legnagyobb tartományban, Brandenburgban a menedékkérők elhelyezésére szolgáló közösségi szállások helyszíni beszámolók szerint egyre népesebbek, de nem túlzsúfoltak. Ugyanakkor komoly kihívás a koronavírus-világjárvány miatt érvényben lévő karanténszabályok érvényesítése. A tartományban 2600 érkezőt helyeztek el. A befogadóközpontok 3500 ember elhelyezésére alkalmasak, kapacitásukat a tervek szerint 4600-ra növelik.

Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezer lett, és azóta is folyamatosan csökken.

Borítókép: Belaruszból érkezett illegális bevándorlók az Európai Unió területén. Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis