Lapozó: A katalánok megfenyegették a spanyol kormányt

A migránsvédő szervezet a migránsok kifosztásával vádolja a francia államot · Átírná Spanyolország alkotmányát Pedro Sánchez miniszterelnök · Iszlám fenyegetettség miatt Dánia meghosszabbította a svéd határ ellenőrzését · Megfenyegették a katalánok a spanyol kormányt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 19. 13:58
III La Toja-Atlantic Tie Forum
epa09499837 Spanish Prime Minister, Pedro Sanchez, speaks during the closing act of the III La Toja-Atlantic Tie Forum held in O Grove, in the province of Galicia, northwestern Spain, 01 October 2021. EPA/Lavandeira jr Fotó: Lavandeira jr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsvédő szervezet a migránsok kifosztásával vádolja a francia államot

Három migránsvédő szervezet azzal vádolja az észak-franciaországi Calais városát felügyelő prefektúrát, hogy intézményesített és szisztematikus módon tulajdonítja el az illegális bevándorlók értéktárgyait. A Pas-de-Calais megyei prefektúra által 2018-ban bevezetett eljárás szerint a régióban a földből újra és újra kinövő illegális migránstáborok, más néven „dzsungelek” felszámolásakor a migránsok által hátrahagyott értéktárgyakat a francia hatóság egy értékmegőrzőben helyezi el, amelyből a migráns később felveheti saját ingóságait.

Csakhogy a migránsok és támogatóik azzal vádolják a megyei prefektúrát, hogy a táborok felszámolását szándékosan az étkezések pillanatára időzíti, azzal a céllal, hogy az éhes táborlakónak választania kelljen az étel vagy saját vagyontárgyainak a mentése között. A migránsok pedig gyakran inkább az ebéd mellett döntenek, sátraikban hagyva vagyontárgyaikat. A terület megtisztításával megbízott munkások az otthagyott holmikat így összeszedik, és az értékmegőrzőbe viszik. A migránsvédő szervezetek adatai szerint védenceik 72,6 százaléka sosem látta viszont okostelefonját vagy készpénzét.

Forrás: Lefigaro

Átírná Spanyolország alkotmányát Pedro Sánchez miniszterelnök

A kormányfő egy népszavazás kiírását fontolgatja, mely a 40 éve érintetlen spanyol alaptörvények reformjáról kérdezné meg az állampolgárokat. A kormányfő elsősorban a király személyére vonatkozó részleteket vizsgálná felül és eltörölné a „sérthetetlenség” fogalmát, ugyanis a kétes pénzügyei miatt elmenekült exkirályt, I. János Károlyt például emiatt nem tudják felelősségre vonni. Emellett a nők és férfiak közötti egyenjogúság jegyében módosítanák a férfiak trónöröklési elsőbbségéről szóló bekezdést is. A szocialista kormány szerint eljött az ideje, hogy megnyissák a vitát az új alkotmányról, amelyhez az elmúlt évtizedekben egyetlen kormánypárt sem mert hozzányúlni és korábban még ők maguk is ellene szavaztak. Ahhoz, hogy az alaptörvény módosításának kérdése előre mozduljon, a Sánchez-kormánynak szüksége van a jobboldali Néppárt támogatására, amely azonban egyelőre elzárkózik a tervtől. 

Forrás: Elpais

Iszlám fenyegetettség miatt Dánia meghosszabbította a svéd határ ellenőrzését 

Arról tájékoztatta Nick Hækkerup igazságügy miniszter az EU-t, hogy Koppenhága 2022 májusáig fenntartja Svédország irányából a határellenőzrést, írja a Tidningen Näringslivet. A gazdasági lap kiemeli, hogy a határőrizet oka a harcos iszlamisták és a szervezett bűnözés kontrollálása. A határellenőrzést 2019-ben vezették be egy szervezett bűnözés elleni csomag részeként. Az intézkedés során nem minden utazót állítanak meg.

Forrás: Tidningen Näringslivet

Megfenyegették a katalánok a spanyol kormányt

A függetlenségpártiak közölték: ha Madrid nem hajlandó engedményekkel előremozdítani a Barcelonával folytatott párbeszédet, akkor nem segítenek a jövő évi költségvetés elfogadásában. A Sánchez-kormány a katalánok nélkül azonban nem tudja átvinni a kongresszuson a tervezetet, ezért most még inkább ki van szolgáltatva a nacionalista katalánoknak. Tíz napot adtak a miniszterelnöknek, hogy reagáljon a követelésekre, addig nem terjesztenek elő semmilyen módosító javaslatot a büdzsére. A republikánusok szerint Pedro Sánchez sok mindent tehet azért, hogy kedvezzen nekik, például „betarthatná Katalóniával szembeni pénzügyi kötelezettségvállalásait” és „tiszteletben tarthatná a katalán nyelvet az új audiovizuális törvény tervezetében”. Katalónia néhány héttel ezelőtt közölte: követeli a központtól, hogy gyakoroljon nyomást a film-és sorozatgyártó Netflixre, hogy az a jövőbeni produkciókat a spanyol mellett katalán nyelven is készítse el. A miniszterelnök egyelőre nem reagált Katalónia követeléseire. Hogy a jövő évi költségvetés ne kerüljön veszélybe, Pedro Sánchez már hónapokkal ezelőtt engedményeket kezdett adni a régió kormányának: szabadon engedte politikai foglyaikat és 1,7 milliárd eurót ajánlott fel a barcelonai repülőtér felújítására.

Forrás: Lasprovincias

Borítókép: MTI/EPA/Lavandeira jr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.