Magyarország jogszerűen járt el a gázvásárlási szerződés megkötésekor

Szijjártó Péter szerint az ukrán hecckampány kudarcot vallott, az Európai Bizottság is a magyar álláspontot karolta fel.

Magyar Nemzet
2021. 10. 18. 14:34
Fotó: Zucchi-Enzo Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzetbiztonságot határozottan érintő kérdésekről, az energiáról és a migrációról is egyeztettek hétfőn az uniós külügyminiszterek - erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be luxembourgi sajtótájékoztatóján. 

Mi magyarok elvégeztük a munkát az energia területén. Ránk nézve az európai energiaválságnak súlyos hatása nincsen, ellentétben más nyugat és közép-európai országokkal.  Most látszik igazán a jelentősége annak, hogy Magyarország hosszútávú gázvásárlási megállapodást kötött Oroszországgal

- emlékeztetett a tárcavezető, hozzátéve: hazánk jó áron szerzi be a gázt, ráadásul az ellátás is hosszú távon biztosított. Mint fogalmazott, az oroszokkal kötött szerződésnek most van igazán jelentősége, amikor az európai biztonsági igények kielégítetlennek tűnnek. - Nekünk ilyen problémánk nincsen - nyomatékosította. Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy Ukrajna a szerződés aláírását követően heves és ellenséges kampányba kezdett hazánkkal szemben. - Hazug állításokra alapították ezt a támadást. Sőt az Európai Bizottságnál is panaszt tettek a gázvásárlási szerződés miatt - hangoztatta a miniszter, aki szerint nyilvánvalóan "nonszensz" helyzet alakult ki, amikor egy nem EU-tag egy uniós tagországot panaszolt be az EB-nél. - Az ukránok a magyar energiaellátás biztonságát akarták ellehetetleníteni, beavatkoztak a belügyeinkbe, a szuverenitásunkat sértő lépéseket tettek - értékelt Szijjártó Péter, elutasítva Ukrajna szerinte ellenséges és hazugságokon alapuló politikai kampányát. Bejelentette azt is, hogy 

Josep Borrell uniós kül-és biztonságpolitikai főképviselő a külügyi ülésen nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarország jogszerű módon kötötte a gázvásárlási szerződést az oroszokkal.

- Magyarországnak igenis joga van ilyen szerződést kötni, itt semmilyen panasznak nincs helye. Borrell elmondta, hogy Magyarország pozíciója a kérdésben teljesen elfogadható - idézte az uniós külügyért Szijjártó Péter. 

Bevándorlás: Egyiptomot támogatni kell

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatóján a migrációs dimenzióról szólva elmondta: Magyarország nagyra becsüli, hogy Egyiptomból az elmúlt esztendőkben nem jött migrációs hullám. - Kértük, hogy az Egyiptom számára jóváhagyott 120 millió eurós támogatást mielőbb adjuk át, mégpedig mesterséges politikai feltételektől mentesen - mondta, hozzátéve: az uniónak a migrációval nem fenyegető tagállamokat nem leckéztetnie, hanem támogatnia kell. Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy a tanácsülés margóján a líbiai külügyminiszterrel is egyeztetett

Kérdésre a külügyminiszter a keleti irányból megindult migrációról azt mondta: Magyarország szolidaritást vállal Lengyelországgal, a lengyel álláspontot hazánk következetesen támogatja a migrációs kérdésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.