Márki-Zay Pétert a bibliai Dávidhoz hasonlítják az olasz napilapok

A női egyenjogúság jegyében szólalt fel Ferenc pápa · Brüsszelben már késelnek is a Covid–19-igazolványok miatt · A Riporterek Határok Nélkül svéd szervezete a helyi újságírókat ért támadások helyett a magyarországi helyzetet vizsgálja · Márki-Zay Péter győzelmét méltatják az olasz napilapok.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 19. 18:01
MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2019. december 9. Mrki-Zay Pter, Hdmezvsrhely polgrmestere a Transparency International Magyarorszg konferencijn egy VI. kerleti tteremben 2019. december 9-n. MTI/Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs

A női egyenjogúság jegyében szólalt fel Ferenc pápa · Brüsszelben már késelnek is a Covid–19-igazolványok miatt · A Riporterek Határok Nélkül svéd szervezete a helyi újságírókat ért támadások helyett a magyarországi helyzetet vizsgálja · Márki-Zay Péter győzelmét méltatják az olasz napilapok.

A női egyenjogúság jegyében szólalt fel Ferenc pápa

A Women’s Forum résztvevőihez intézett üzenetet a katolikus egyházfő. „Biztosítson színvonalas oktatást minden ország a lányoknak és asszonyoknak, hogy adottságaiknak és tehetségüknek megfelelően a társadalmi fejlődés és haladás munkatársai lehessenek.” Ezekkel a szavakkal hívta fel a Milánóban megrendezett háromnapos konferencia résztvevőinek figyelmét a pápa a nők társadalomban és politikában betöltött fontosságára. „A világjárvány utáni újraindulásban fontos szerepe van a nőknek, hiszen kitartásuk, alkalmazkodóképességük, érzékenységük és okosságuk hozzájárul egy emberségesebb világ megteremtéséhez” – emelte ki Róma püspöke. A 250 meghívottat megszólaltató fórum a közelgő római G20-csúcstalálkozó tagjainak kíván irányelveket kidolgozni a nők társadalmi szerepvállalásával kapcsolatosan.

Forrás: Osservatoreromano.va

Forrás: Ansa.it

Forrás: Ilmessaggero.it

Brüsszelben már késelnek is a Covid–19-igazolványok miatt

Brüsszel belvárosának egyik kávézójában múlt szombaton vita alakult ki az üzlet vezetője és az oda betérő vendég között. A kávézó dolgozói a Covid-igazolvány felmutatását kérték a vendégtől, aki a dokumentum helyett egy hatalmas kést rántott elő a kabátzsebéből, és azt több alkalommal is az előtte álló menedzser hasába szúrta. Az eset óta a brüsszeli éttermek, bárok alkalmazottai egymás után számolnak be arról, hogy ők is egyre agresszívabb szóváltásokba keverednek a belga fővárosban még mindig kötelező dokumentumok miatt. A brüsszeli Le Pantin kávézó menedzsere szerint a városvezetés feladata lenne, hogy biztonsági őröket alkalmazzon a vendéglátóhelyek biztonsága érdekében, egészen addig, amíg a főváros előírja a Covid-igazolványok használatát.

Forrás: Brusselstimes.com

A Riporterek Határok Nélkül svéd szervezete nem foglalkozik svéd újságírókat ért támadással, mert Magyarországgal van elfoglalva

A magát pártoktól független, konzervatív híroldalnak nevező Exakt24.se hosszú ideje foglalkozik a szélsőbaloldali extrémizmussal. A múlt hétvégén füstbombát dobtak oknyomozó újságírójuk, Christian Peterson házába, amit egy térfigyelő kamera rögzített. Az eset során az újságíró testvére megsérült. Nem sokkal később megrongálták a kiadó göteborgi irodáját is, immáron harmadik alkalommal, a bejárati ajtóra és a falakra azt festették, „ki velük”. Nem sokkal ezelőtt az egyik szakszervezet ombudsmanja, aki szélsőbaloldali honlapokat is üzemeltet, lépett fel fizikai és szóbeli agresszióval a médium egy másik riporterével szemben. Az Exakt24, egyébként Budapesten élő főszerkesztője megkereste a Riporterek Határok Nélkül stockholmi irodáját. Erik Almqvist megkérdezte, a szólásszabadságot és az újságírók munkáját védő szervezet miért nem foglalkozik a szisztematikus erőszaknak és fenyegetésnek kitett médium és dolgozói ügyével. A szervezet munkatársa azt mondta, nem tudnak minden esettel egyedileg foglalkozni, miközben például magyar esetekben pontosan ezt teszi, például amikor védelmébe vette az Index egykori újságíróját személyiségi jogi pere kapcsán, vagy a Népszava Müller Cecíliát gyalázó karikaturistáját.

Forrás: Exakt24

Márki-Zay Péter győzelmét méltatják az olasz napilapok

Konzervatív, de nem szuverenista, katolikus, de a párbeszédre nyitott, abortuszellenes, hatgyermekes apa – igyekeznek meghatározni a külpolitika számára mindeddig ismeretlen személy, Márki-Zay Péter profilját az olasz médiumok. Márk-Zayt a bibliai Dávid alakjához hasonlítják, akire az a rendkívüli feladat vár, hogy jövő áprilisban szembeszálljon a „hatalmas Góliáttal”, Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az euró bevezetése, az alaptörvény módosítása, a korrupció elleni harc szerepel a programjában – ismertetik politikai irányelveit a lapok.

Forrás: Corriere.it

Forrás: Repubblica.it

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben Fotó: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.