időjárás -2°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Meghalt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter

Magyar Nemzet
2021.10.18. 16:31 2021.10.18. 17:06
Meghalt Colin Powell volt amerikai külügyminiszter

Életének 85. évében a koronavírus szövődményeiben elhunyt Colin Powell, az Egyesült Államok korábbi ikonikus külügyminisztere. A politikus George W. Bush adminisztrációjában első színesbőrűként töltötte be a tisztséget 2001-től 2005-ig, a szeptember 11-ei terrortámadást követő vészterhes időszakban.

Nevéhez így elsősorban a 2001-es afganisztáni, majd a 2003-as iraki beavatkozás kötődik.

Előbbivel kapcsolatban a republikánus politikus az egyik fő szorgalmazója volt a gyors katonai csapásnak az al-Kaida ellen. Utóbbit illetően egyike volt azoknak, akik az ENSZ előtt bizonygatták a később hamisnak bizonyult vádat, hogy Szaddám Huszein iraki rezsimje tömegpusztító fegyverekkel bír. Ugyanakkor azon mérsékeltebb hangokat erősítette, amelyek türelemre intettek az ország lerohanásával kapcsolatban. 

Ez egy szégyenfolt, és mindig az is marad a pályafutásomban. Fájdalmas volt. Sőt, most is az 

– ismerte el hibáját egy későbbi interjúban. Habár korábban még az is felmerült, hogy elnökjelöltként méresse meg magát, politikai karrierjének ez a kudarc a végét jelentette.

Külügyminiszteri pályájának további eredményeiként emlegetik még, hogy igyekezett javítani a kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával.

Colin Powell a megfelelő időben a megfelelő ember volt a feladatra. Ő jamaicai szülők gyermekeként már New Yorkban született 1937. április 5-én. Politikai karrierjét katonaként alapozta meg, részt vett a vietnami háborúban, meg is sérült egy helikopter-balesetben, ahol saját sebesülése ellenére is társait menekítette. Hősiességéért számos kitüntetést kapott. Később, az 1980-as években, Ronald Reagan republikánus elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként szolgált, majd a hadsereg négycsillagos tábornokaként, George H. W. Bush és Bill Clinton elnöksége idején a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője lett, ugyancsak első színesbőrűként. Rövid szünet után innen vezetett útja a külügyminiszteri székig.

Visszavonulása után az America’s Promise Alliance nevű, fiatalok életét javító civil szervezetnél dolgozott, illetve több társaság tagja volt. Tavaly az egyébként is mérsékelt republikánusként számontartott politikus Joe Biden demokrata jelölt mellett állt ki a kampányban. 

Nős volt, három gyermek édesapja. 

Családja szerint megkapta a koronavírus elleni oltásokat, ám a kór ennek ellenére végzett vele. 

 A CNBC televízió információi szerint bár a politikust beoltották, de rákbetegsége miatt az immunrendszere nem tudott megbirkózni a fertőzéssel. 

Borítókép: Colin Powell, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Fotó: MTI/Kovács Tamás