időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Mégsem íjjal gyilkolhatott a norvégiai támadó

Magyar Nemzet
2021.10.18. 17:48 2021.10.18. 18:16
Mégsem íjjal gyilkolhatott a norvégiai támadó

 A múlt heti kongsbergi ámokfutó valószínűleg szúrófegyverekkel ölte meg áldozatait. Előtte valóban lövöldözött emberekre íjjal, de a helyszínek között, útközben megvált az íjtól és a nyilaktól – idézte az MTI a norvég rendőrséget. Hozzátették, hogy a nyomozás még mindig az elején tart, és a felderítés sikere érdekében nem közlik, hogy a támadónak milyen szúrófegyverei voltak.

Korábban a lapunk által megkeresett fegyvermester is azt nyilatkozta

az íj, különösen a megfelelő nyílvesszőheggyel gyilkos fegyver, de magabiztos használatához hosszú évek gyakorlata kell.

A múlt szerdai vérontásban öten haltak meg, hárman megsebesültek. A támadással a 37 éves dán Espen Andersen Bråthent gyanúsítják, aki beismerte a gyilkosságokat. Az elkövető korábbi hivatalos közlés szerint pszichés problémákkal küzd.  Pénteken már vitatták az iszlamista indítékot, noha továbbra sem zárják, hogy dzsihadista merénylet történt. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

Úgy véljük, hogy az áttérést nem vette túl komolyan. Ezalatt azt értjük, hogy nem követte vagy gyakorolta a hagyományokat, amelyek ebben a kultúrában és vallásban megszokottak

– nyilatkozta hétvégén a rendőrség.

Érvelésük azonban annyiban sántít, hogy korábban több terroristáról is bebizonyosodott, nem gyakorló hívők, alig ismerik a Koránt és az iszlámot, sőt sokan közülük kicsapongó életet éltek. A párizsi terrortámadás elkövetőinek egyetlen túlélőjéről, Salah Abdeslamról például tudni lehet, hogy soha nem járt mecsetbe, annál inkább rendszeres vendége volt a kluboknak, sőt kisebb súlyú bűncselekmények miatt a rendőrséggel is többször meggyűlt a baja.

Borítókép: Espen Andersen Bråthen, a támadás gyanúsítottja. Forrás: MTI/AP