időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Recep Tayyip Erdoğan: „Nem öt országból áll a világ”

Mártonffy Attila
2021.10.19. 19:32
Recep Tayyip Erdoğan: „Nem öt országból áll a világ”

A jelenlegi világrend igazságtalan, mivel csupán egy maroknyi, a második világháborúban győztes hatalom globális uralma érvényesül – jelentette ki hétfőn, négynapos afrikai villámlátogatása első állomásán, Angolában Recep Tayyip Erdoğan török államfő. Az elnököt a feleségén kívül elkísérte Mevlüt Çavuşoğlu külügy-, Fatih Dönmez energiaügyi, Hulusi Akar védelmi, valamint Mehmet Muş kereskedelmi miniszter. Miután Luandában találkozott João Lourenço angolai elnökkel, Erdoğan parlamenti felszólalásában elítélte Afrika „nyugat-európai központú megközelítését”, valamint felpanaszolta a jelenlegi világrend igazságtalanságait.

 – Nem szabadna a világ sorsát ezeknek az államoknak a kegyére bízni”

– folytatta, utalva az ENSZ-közgyűlés biztonsági tanácsa öt állandó tagjára. 

Törökország diszkrimináció nélkül tekint Afrika népére, s felhívta a figyelmet, hogy az Ottomán Birodalomnak nem voltak gyarmatai Fekete-Afrikában. Erdoğan a TRT török közszolgálati rádió és televízió online hírcsatornája szerint hozzátette: – Miközben a világ majdnem minden aspektusában folyamatos a változás, s a diplomácia, a kereskedelem és a nemzetközi kapcsolatok is radikális átalakuláson mennek keresztül, nem hihetjük, hogy a globális biztonsági architektúra ugyanaz marad. Erdoğan később részt vett az Angolai–Török Üzleti Fórumon is, amelyet a Török Külgazdasági Kapcsolatok Testülete (DEIK) szervezett. Angola után Erdoğan Nigériát és Togót keresi fel. A látogatások célja, hogy a török elnök további lehetőségeket aknázzon ki hazája és Afrika közti üzleti és társadalmi kapcsolatok bővítésére az egyenlő elbánás elvén. Angolában például kiállt a török építőipari munkálatok és a katonai eszközök eladása mellett, 

különösen, hogy Luanda élénken érdeklődik török gyártású drónok és páncélozott járművek iránt. 

Erdoğan angolai vendéglátóinak ecsetelte, hogy az elmúlt két évtizedben sokat fejlődött a török védelmi ipar, s a további lehetőségekről a két ország védelmi miniszterei fognak majd tárgyalni. Még ezen a héten török–afrikai üzleti és gazdasági találkozót tartanak Törökországban, s Isztambul ad helyet decemberben a török–afrikai együttműködési csúcstalálkozónak is. A felek az idegenforgalomban, az oktatásban és a kereskedelemben bővíthetik a kooperációt. – Afrika vezető kereskedelmi partnere leszünk – jelentette ki Erdoğan múlt vasárnap, még elutazása előtt. 

Afrikai ambíciói erősítése érdekében Ankara a 2002-es tizenkettőről mára negyvenháromra növelte nagykövetségei számát a kontinensen. 

A kétoldalú kereskedelem volumene 2003-ban mindössze 5,4 milliárd dollárt tett ki, 2020-ra viszont ez az összeg 25,3 milliárd dollárra szökött a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is.

Borítókép: A török elnökség sajtóhivatala által közreadott képen Recep Tayyip Erdoğan török államfő sajtótájékoztatót tart az ankarai elnöki palotában 2021. április 5-én. Fotó: MTI/EPA/Török elnökség sajtóhivatala