időjárás 6°C Melinda, Vivien 2021. December 2.
logo

Webert úgy választották újra, hogy nem lehetett ellene szavazni

Mediaworks Hírcentrum Brüsszel
Forrás: Suddeutsche Zeitung
2021.10.22. 10:30 2021.10.22. 11:41
Webert úgy választották újra, hogy nem lehetett ellene szavazni

Jobb nem ellene szavazni címmel közölt cikket a Süddeutsche Zeitung napilap, amelyben felfedték, hogy Manfred Webert a múlt héten úgy választották újra az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának az élére, hogy nem lehetett ellene szavazni.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójával rendelkező Európai Néppárt (EPP) a múlt héten elsöprő többséggel, a 173 leadott szavazatból 162 vokssal, 11 tartózkodás mellett választotta újra frakcióvezetőjének Manfred Webert. A bajor politikus ezzel a harmadik ciklusát kezdheti meg a politikai csoport élén. A Süddeutsche Zeitung az EPP-s döntéshozatal érdekes részletéről rántotta le a leplet: mint írták, 

noha a néppárt melldöngetés közepette, az egység jeleként jelentette be, hogy nem érkezett ellenszavazat Weberre, valójában nem is lehetett nemmel szavazni a frakcióvezetőre. 

A lap szerint a digitálisan zajló szavazáson ugyanis csak két opció volt: Manfred Weber vagy a tartózkodás. A lap brüsszeli tudósítója a Twitteren fotót is megosztott a kétválasztásos szavazófelületről. 

 – Tévedés történt, amikor az eredményhirdetéskor azt közöltük, hogy nincs ellenszavazat – magyarázkodott egy néppárti szóvivő a Süddeustche Zeitungnak, hozzátéve, hogy időközben javították az ülés jegyzőkönyvét. A szóvivő szerint egyébként 2019-ben hasonlóképp választották újra Webert, akinek idén sem akadt kihívója a frakció élén. 

A müncheni lapnak arról is tudomása van, hogy a szavazás módszere nem aratott feltétlen tetszést a néppárt soraiban. 

Manfred Weber jövőre egyébként a néppárt elnöki székét is megpályázza, így egyszerre vezetheti majd az ernyőpártot és annak európai parlamenti csoportját. A bajor politikus 2019-ben a néppárt választási csúcsjelöltje volt, de az állam- és kormányfők akaratából nem lett az Európai Bizottság elnöke. Egészen idén szeptemberig pedig úgy tűnt, hogy az Európai Parlament következő elnöke válhat belőle, ám ő inkább Donald Tusk hamarosan megüresedő posztját választotta a néppárt élén – emlékeztet a Süddeutsche Zeitung.