Belarusz óva intette Lengyelországot minden „provokációtól”

A minszki vezetés elutasítja, hogy Varsó Belaruszra hárítja a felelősséget a migrációs válságért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 09. 13:02
null
Grodno, 2021. november 8. Migrnsok a lengyel hatrnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 8-n. A lengyel hatrnl sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megkezdte erszakos behatolsi ksrlett Fehroroszorszgbl Lengyelorszgba s az Eurpai Uniba, de a lengyel biztonsgi erk kzlsk szerint a helyzetet ellenrzsk alatt tartjk. MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz kedden óva intette Lengyelországot minden provokációtól a két ország közötti határon, ahol az Európai Unióba igyekvő migránsok ezrei gyűltek össze, és ahol nagy arányú katonai jelenléttel kell szembenézniük. Minszk és Varsó hetek óta vitában áll egymással a migráció kérdésében, mivel az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy ő szervezte meg a migránsok és menekültek áradatának érkezését, megtorlásul az országával szemben az ellenzék elleni brutális fellépés miatt elrendelt európai szankciókra.

Belarusz, amely tagadja a vádakat, kedden egy külügyminisztériumi nyilatkozatban figyelmeztette a lengyel felet, hogy ne folyamodjon semmilyen provokációhoz Belarusszal szemben „a migránsok elleni esetleges törvénytelen harci cselekmények igazolására”. A tárca elítélte, hogy Varsó, úgymond, „régóta figyelmen kívül hagyja az objektív valóságot, és homokba dugja a fejét, ahelyett hogy megoldást találna súlyos problémákra”. Egyben a lengyelek szemére vetette, „tarthatatlan kísérleteket” tesz arra, hogy Belaruszra hárítsa a felelősséget a határon kialakult migrációs válságért.

A belarusz védelmi minisztérium szintén nyilatkozatban foglalkozott a kialakult válsághelyzettel, félresöpörve abban Varsó „alaptalan és megalapozatlan” vádjait a felelősségről, és azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy szándékosan kelt feszültséget. Minszk szerint a lengyel védelmi minisztérium nem törekszik a kérdés konstruktív megoldására, és szándékosan politikai szintre emeli a jelenlegi konfliktushelyzetet.  

Hétfő óta migránsok ezrei gyülekeznek a belarusz–lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. A hetek óta tartó illegális határátlépések elszaporodása miatt aggódó Varsó nagy létszámú katonai erőt vetett be.

A minszki tájékoztatás szerint hétfő este a varsói belarusz nagykövetség védelmi attaséja, Aljakszej Bortnyik a minszki védelmi minisztérium képviselőivel tárgyalt arról az esetről, amelyben Varsó szerint belarusz katonák megsértették a lengyel határt, továbbá azokról a vádakról, amelyek szerint érintettek a migrációs válságban. A külügyi tárca szerint a lengyelek nem mutattak be objektív bizonyítékot állításuk megalapozottságára. Ugyanakkor jelentős katonai tevékenységnek és a kétoldalú megállapodások megsértésének minősítette a több ezer lengyel katona határra vezénylését, mert arról Belarusz, úgymond, nem kapott értesítést.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál, a belarusz Grodno környékén 2021. november 8-án. (Fotó: MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.