Lapozó: Az új felsőoktatási reformok ellen tüntetnek Spanyolországban

Utcára vonultak az olasz orvosok Rómában az egészségügy kritikus körülményei miatt · Újabb repülőgép-hordozó és tengeralattjáró-sorozat megépítéséről állapodott meg Spanyolország és Törökország · Metróállomásokon és bevásárlóközpontokban is osztanak oltást Milánóban.

2021. 11. 18. 19:55
Athn, 2021. szeptember 3. Az j oktatsi trvny ellen tiltakoz egyetemistk Athnban 2021. szeptember 3-n. MTI/EPA/ANA-MPA/Jnisz Koleszidisz Fotó: Jánisz Koleszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utcára vonultak az olasz orvosok Rómában az egészségügy kritikus körülményei miatt

Orvosok és ápolók gyülekeztek a Szent Apostolokról elnevezett téren szerdán az olasz fővárosban. Megmozdulásuk célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelemét az olasz egészségügyben lévő kritikus állapotokra. A pandémia felszínre hozta a korábban már létező hiányosságokat és problémákat. Az immár két éve tartó vészhelyzet kimerítette, meggyötörte az egészségügyben dolgozókat, a munkaerőhiány következtében sok intézményben megoldhatatlanná válik a betegek ellátása. Nem ez az első alkalom, hogy az egészségügyi dolgozók a tereken adnak hangot elkeseredésüknek. A vészhelyzet elején a munkaügyi minisztérium elé vonultak, azonnali munkaerő-felvételeket, a munkabérek emelését kérték a kormánytól. A körülmények azonban két év elteltével sem javultak. Sem a személyzet bővítésére, sem az intézmények felszereltségének javítására nem kaptak megfelelő támogatást.

Forrás: ansa.it

Újabb repülőgép-hordozó és tengeralattjáró-sorozat megépítéséről állapodott meg Spanyolország és Törökország

Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai hetedik spanyol–török csúcstalálkozón jelentette be, hogy a két ország közötti összhang jeleként együttműködnek további haditengerészeti eszközök megalkotásában. Törökország már megépített egy, a Navantia spanyol hajógyár által tervezett rohamhajót, az Anatóliát, amelyet jövőre helyeznek üzembe. A spanyol állami hajógyárral kötött szerződésben szó volt egy második hajó megépítésének lehetőségéről is. Erdogan már akkor egyértelművé tette, hogy nagyobbat akar, mint az első, pedig már az is akkora, mint a spanyol királyi haditengerészet legnagyobbja: több mint 230 méter hosszú és 26 ezer tonnát nyom. A török elnök a találkozón kifejezte szándékát arra vonatkozóan is, hogy az új repülőgép-hordozó megépítése mellett más katonai projektekben is együtt akar működni Spanyolországgal, például egy S–80-ason alapuló új tengeralattjáró-sorozat létrehozásában. A csúcstalálkozó után kiadott nyilatkozatban megemlítenek más közös terveket is, köztük pilóta nélküli légi, szárazföldi és haditengerészeti rendszereket, valamint űrterületekkel kapcsolatos projekteket is.

Forrás: elpais.com

Metróállomásokon és bevásárlóközpontokban is osztanak oltást Milánóban

November 18-tól a negyven év feletti korosztály is regisztrálhat az emlékeztető oltás felvételére. A gyakorlatban december elején kezdődhet el a 40–59 évesek harmadik oltása. Lombardia tartomány járványügyi szakértői úgy határoztak, hogy az oltási akció gördülékenyebbé tételére a lakosság által leglátogatottabb helyeken hoznak létre oltóközpontokat. Így esett a választás a metrómegállókra, illetve a bevásárlóközpontokra, amelyek kétségtelenül a karácsonyi bevásárló időszak legforgalmasabb csomópontjai. A 2–5 év közötti gyermekek között megnövekedett fertőzések száma aggasztja a járványügyi szakembereket, hiszen számukra egyelőre nincs elérhető oltószer. A 12–15 éves korosztály 73 százaléka védett, nekik továbbra sincs szükségük regisztrációra ahhoz, hogy felvegyék a védőoltást.

Forrás: milano.corriere.it

Diáktüntetéseket tartanak csütörtökön Spanyolország több városában

Az egyetemi hallgatók a kongresszus által szerdán jóváhagyott új felsőoktatási reformok ellen emelik fel a hangjukat. Az új előírások átszínezik a még a Franco-korszakban megalkotott, 1954 óta érvényben lévő törvényeket. Bár a kormány szerint lényeges változások nem történnek, a tanulók mégis több kitételt sérelmeznek. Követelik egyebek mellett az egyetemi ösztöndíjak emelését és az új büntetési szabályok helyett alternatív megoldások létrehozását. Emellett a rektorok és dékánok megválasztásának rendszerét is átalakítanák, hogy az az általános választójog szerint történjen, tükrözve a felsőoktatási közösség valódi akaratát. A parlament szerdán fogadta el a Manuel Castells felsőoktatásért felelős miniszter által kidolgozott reformokat. A jobboldali pártok nemmel szavaztak az újításokra, de a baloldal a kis pártok támogatásával át tudta vinni a terveket a kongresszuson. Az új rendelet kimondja egyebek mellett az egyetemi rendezvények bojkottálásának tilalmát. Ha ez mégis megtörténik, az súlyos vétségnek minősül, és kitiltást von maga után csakúgy, mint a plagizálás, a kisebb hamisítások, illetve az egyetemen belül fizikai vagy szóbeli bántalmazás is.

Források: 20minutos.es, vozpopuli.com

Borítókép: Az új oktatási törvény ellen tüntető görög egyetemisták. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.