időjárás 2°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Orbán: Brüsszel a bevándorlást támogatja a családok és a gyermekek helyett + videó

Magyar Nemzet
2021.12.03. 21:03 2021.12.03. 21:10
Orbán: Brüsszel a bevándorlást támogatja a családok és a gyermekek helyett + videó

Brüsszel ma a bevándorlást támogatja, a családokat és a gyermekeket pedig nem védi meg, pedig éppen fordítva kellene hogy legyen – mondta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán pénteken közzétett videóban, miután megérkezett Varsóba. A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tíz millió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.

Nem akarunk bevándorlást, de azt akarjuk, hogy első legyen a család és a gyermek. Meg akarjuk változtatni a brüsszeli politikát, hosszú hónapok óta készülődünk már arra, hogy létrehozzunk egy erős és befolyásos pártszövetséget

– fogalmazott Orbán Viktor.

„Remélem, ma és holnap ebbe az irányba fontos lépést teszünk majd” – tette hozzá a kormányfő. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor európai konzervatív pártvezetők munkaülésén vesz részt Varsóban. Péntek este az MTI-nek elmondta, a program kezdetén Orbán Viktor négyszemközti megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, majd az európai pártvezetők munkavacsorája vette kezdetét.

A Fidesz idén márciusban döntött úgy, hogy elhagyja az egyre inkább balra tolódó Európai Néppártot; azóta a kormánypárt képviselői függetlenként folytatják munkájukat az Európai Parlamentben. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz pártelnöke több jobboldali európai párttal is tárgyalásokat folytat egy új frakció felállításáról. Ennek egyik mérföldköve volt, hogy tavasszal a magyar kormányfő egy közös értékeket és célokat meghatározó chartát mutatott be Mateusz Morawieckivel és Matteo Salvini korábbi olasz belügyminiszterrel. A nyáron pedig tizenhat konzervatív európai párt – köztük a Fidesz, a lengyel Jog és Igazságosság, az olasz Liga, az Olaszország Fivérei, a francia Nemzeti Tömörülés és a spanyol Vox – írt alá közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot. – Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről – emelte ki akkor Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tárgyal a varsói miniszterelnöki hivatalban 2021. december 3-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)