Vízágyút is bevetettek Brüsszelben a tüntetők ellen

A járványügyi intézkedések ellenzői petárdákat gyújtottak és tűzijátékokat lőttek ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 05. 20:01
null
Brüsszel, 2021. december 5. A kötelezõ védõoltás, az oltást felvételét igazoló "útlevél" és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 5-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség vízágyút is bevetett Brüsszelben a járványügyi intézkedések ellen tüntetők közé keveredett rendbontók oszlatására – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga hetilap vasárnap. A beszámoló szerint mintegy nyolcezren gyűltek össze vasárnap délután a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett friss belga szabályozások, valamint a kilátásba helyezett kötelező beoltás ellen tiltakozva a belga főváros északi pályaudvara mellett, hogy onnan az Európai Unió intézményeinek is otthont adó városrészbe vonuljanak. A menet elején a kötelező oltás ellen tiltakozó ápolók és tűzoltók vonultak. 

A tüntetők egy csoportja kukákból és egyéb utcán található tárgyból barikádokat épített, petárdákat gyújtott, tűzijátékot lőtt ki és éles szóváltásba keveredett a rendőrökkel, akik később könnygázt és vízágyút is használtak a távozásra felszólító utasítást megtagadók ellen.

A rendőrség drónokat és egy helikoptert is bevetett a helyszín biztosítására és a rendbontók azonosítására. Előállításról egyelőre nem érkeztek jelentések. A vasárnapihoz hasonló rendbontás november 21-én fordult elő Brüsszelben, szintén a belga kormány járványügyi intézkedései elleni tüntetés alkalmával. Az akkor mintegy 35 ezer fős megmozdulást követően 44 embert állítottak elő.

Belgium legutóbb pénteken szigorított a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó szabályokon a fertőzések növekvő száma és az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt.

Az intézkedések között szerepelt, hogy a maszk beltéri viselésére vonatkozó kötelezettséget hatéves kortól a gyermekekre is kiterjesztették, az óvodákban és az általános iskolákban a karácsonyi szünet egy héttel korábban, már december 18-án megkezdődik, valamint a 400 főnél több vendéget számláló beltéri rendezvényeket el kell halasztani. 

A belga közegészségügyi intézet legfrissebb jelentése szerint a koronavírussal újonnan regisztrált fertőzöttek napi átlagos száma a hét folyamán 17 823 volt Belgiumban. Négy százalékkal több, mint az előző héten. Kórházban 3604 beteget ápolnak, ebből 803 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat emelkedett a héten. Naponta átlagosan 47-en halnak meg Belgiumban a vírus okozta szövődményekben, ami 27 százalékkal haladja meg az előző hétnapos periódus adatait. A járvány kezdete óta 27 167-en haltak meg a szövődményekben és 1 827 467-en fertőződtek meg a koronavírussal Belgiumban.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.