Lapozó: Halálos fenyegetések középpontjába kerültek Olaszországban a virológusok

Érző lényként, nem pedig tárgyként tekintenek mostantól a háziállatokra Spanyolországban · Nyelvi nehézségekbe ütköznek a svéd idősek a bevándorló hátterű gondozók miatt · Elrabolta saját gyerekeit egy nő Spanyolországban, hogy megvédje őket a koronavírus elleni védőoltástól.

Forrás: Mediaworks2022. 01. 06. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érző lényként, nem pedig tárgyként tekintenek mostantól a háziállatokra Spanyolországban

Szerdán lépett életbe az új állatvédelmi törvény, amely kimondja: a házi kedvenceket nem lehet többé tárgynak tekinteni. Ennek értelmében egy pár válása vagy szakítása esetén tilos lesz őket elhagyni, bántalmazni vagy bármilyen módon elválasztani gazdájuktól. Ha a felek nem tudnak megegyezni a felügyeletben, akkor a bíróság dönt majd a háziállat elhelyezéséről. Az új előírások az állattenyésztést is sokkal szigorúbb feltételekhez kötik. Itt azonban még nem áll meg a munka: a szélsőbaloldali koalíciós kormánypárt, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) további intézkedéseket dolgozott ki, amelyeket a következő hónapokban hagyhatnak jóvá. Ha ezek is átmennek a kongresszuson, akkor a jövőben csak alapos indokkal lehet őket elaltatni, betilthatják a vadon élő állatok cirkuszi használatát és a háziállatok kisállatboltban történő értékesítését is. Emellett a büntető törvénykönyv átszabásával a jövőben szigorúbb büntetéssel sújthatják majd azokat, akik bármilyen módon bántalmazzák az állatokat. Spanyolországban évente 150-300 ezer házi kedvenc marad gazdátlanul. Az új törvények célja, hogy véget vessen a tömeges elhagyásnak. 

Forrás: ElPais

Nyelvi nehézségekbe ütköznek a svéd idősek a bevándorló hátterű gondozók miatt

A skandináv országban az idősgondozásban dolgozók jelentős hányadát bevándorlók adják, a 2015-ös adatok szerint a nagyvárosokban alkalmazottaknak több mint a fele külföldön született, akiknek egy jelentős része nem beszél elég jól svédül. Ezt a problémát a Covid-járvány első hullámában a parlamenti vizsgálóbizottság is megállapította, amelyet elsősorban az idősotthonokban tapasztalt, számos tragédiához vezető hiányosság kapcsán állítottak fel.

A svéd közrádió kétszáz svédországi önkormányzat megkérdezésével készített felmérést ezzel kapcsolatban, vagyis hogy milyen nyelvi képességgel rendelkeznek a házhoz kijáró idősgondozók, illetve a bentlakásos intézményben dolgozók. A kutatásból az derült ki, hogy a legtöbb helyen gondot okoz a nyelvismeret. A nyelvi nehézségek a gondozottak megértésében és többek között a dokumentációban jelentenek nehézséget. Ez annak ellenére van így, hogy sok helyen az alkalmazás feltételeként bevezették a nyelvi tesztet. A Sveriges Radio összeállításában egy 81 éves, sztrókon átesett férfi szólal meg, akit otthonában segítenek gondozók. Gert Larsson azt mondja, hogy nem megfelelő módon segítik őt a mindennapokban. – Mondok valamit, majd az ellenkezőjét csinálják. Sok dologról nem tudják, mit jelent, ami nagyon megnehezíti az életemet – mondta el az idős férfi. 

Forrás: Sveriges Radio

Elrabolta saját gyerekeit egy nő Spanyolországban, hogy megvédje őket a koronavírus elleni védőoltástól

A két kiskorú a sevillai Mairena del Aljaraféból tűnt el. Édesapjuk jelentette be a rendőrségen, hogy nyomuk veszett, miután a volt felesége nem tartotta be a gyerekekre vonatkozó közös felügyeleti jogot, és nem vitte el hozzá a fiúkat. A rendőrség azonnal keresni kezdte őket, nem sokkal később Portugália egyik településéről jelentették, hogy látták őket. A nő végül önszántából tért vissza Sevillába, és adta át a gyerekeket a rendőrségen. A csendőrök azonnal letartóztatták őt rablás bűntette miatt. A nőről már korábban kiderült, hogy oltásellenes. Amikor Spanyolországban megkezdték az 5–11 éves korcsoport beoltását, kijelentette: megtagadja két fia immunizálását. A gyerekeket az eljárás lefolytatásáig az apjuknál helyezte el a bíróság. 

Forrás: Vozpopuli

Halálos fenyegetések középpontjába kerültek Olaszországban a virológusok

Egyre több orvos szakértőnek kénytelenek védelmet biztosítani az olasz hatóságok, miután a virológusok fenyegető üzeneteket kaptak arról, hogy a továbbiakban nem tűrik kijelentéseiket, szakértői véleményüket. Ilyen helyzetbe került a Padovai Egyetem docense, Viola Antonella is, akinek személyi biztonságára két csendőr vigyáz, miután padovai rendelőjébe egy pisztolytöltényeket tartalmazó levél érkezett. A virológust elhallgattatni szándékozó küldemény rövid üzenete: „El a kezekkel a gyerekektől!”.

– A továbbiakban sem nyilatkozhatok másképpen, a gyermekek oltása elengedhetetlen – kommentálta az eseményeket a szakértő. Hozzátette, hogy a kórházi ellátásra szoruló és az intenzív osztályokon ápolt oltatlan gyermekek növekvő száma is egyértelműen ezt mutatja. Az orvosnő elkeserítőnek nevezte, hogy két év fáradozásainak eredménye a megfélemlítés. 

Forrás: Corriere

Borítókép: Viola Antonella (Fotó: Facebook/Viola Antonella)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.