Lemondott a német haditengerészet parancsnoka

Kay-Achim Schönbach az ukrajnai válsággal kapcsolatos kijelentései miatt hagyja el posztját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 23. 8:29
Marine inspector Schönbach
PRODUCTION - 22 July 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Rostock: Vice Admiral Kay-Achim Schönbach, Inspector of the German Navy, at Naval Command. Schönbach took over the post from Vice Admiral Krause in March 2021. (to dpa: New naval inspector: "We have to get out of the comfort zone") Photo: Bernd Wüstneck/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by BERND WUSTNECK / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/BERND WUSTNECK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kay-Achim Schönbach pénteken indiai látogatása során beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletet érdemel. Kifejtette azt is, hogy Oroszországra – Indiának és Németországnak is – elsősorban a Kína jelentette fenyegetéssel szemben van szüksége. Elmondta, hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország, „bár Putyin maga ateista, de az nem számít”. Kijelentette:

Ha ez a hatalmas ország, még ha nem is demokrácia, a mi partnerünk, [...] akkor az valószínűleg távol tartja Oroszországot Kínától.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Schönbach úgy vélte, a Krím félszigetet Ukrajna már soha nem fogja visszaszerezni, és „nonszensznek” nevezte, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani. A német védelmi tárca elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte: a haditengerészet parancsnokát „saját kérésére” felmentették hivatalából.

Schönbach a Twitteren azt írta:

meggondolatlanul beszélt, kijelentéseivel nyilvánvalóan hibázott.

Az eset miatt Kijevben bekérették Németország nagykövetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte: 

Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének.

Borítókép: Kay-Achim Schönbach admirális, a német haditengerészet parancsnoka. (Fotó: Bernd Wustneck/DPA – Zentralbild /AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.