időjárás 26°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet kedvezményes áron tankolni a benzinkutakon

Lemondott a német haditengerészet parancsnoka

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.23. 08:29 2022.01.23. 08:46
Lemondott a német haditengerészet parancsnoka

Kay-Achim Schönbach pénteken indiai látogatása során beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletet érdemel. Kifejtette azt is, hogy Oroszországra – Indiának és Németországnak is – elsősorban a Kína jelentette fenyegetéssel szemben van szüksége. Elmondta, hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország, „bár Putyin maga ateista, de az nem számít”. Kijelentette:

Ha ez a hatalmas ország, még ha nem is demokrácia, a mi partnerünk, [...] akkor az valószínűleg távol tartja Oroszországot Kínától.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Schönbach úgy vélte, a Krím félszigetet Ukrajna már soha nem fogja visszaszerezni, és „nonszensznek” nevezte, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani. A német védelmi tárca elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte: a haditengerészet parancsnokát „saját kérésére” felmentették hivatalából.

Schönbach a Twitteren azt írta:

meggondolatlanul beszélt, kijelentéseivel nyilvánvalóan hibázott.

Az eset miatt Kijevben bekérették Németország nagykövetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte: 

Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének.

Borítókép: Kay-Achim Schönbach admirális, a német haditengerészet parancsnoka. (Fotó: Bernd Wustneck/DPA – Zentralbild /AFP)