Japán Kijevből Lvivbe helyezi át nagykövetségét

A háború kirobbanását követően már többeket hazaküldtek a nagykövetségről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 02. 8:23
PUTYIN, Vlagyimir
Lviv, 2022. február 28. A háború miatt menekülõ emberek a Lengyelországba induló vonatot várják az ukrajnai Lviv vasútállomásán 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán átmenetileg bezárja kijevi nagykövetségét, helyette a nyugat-ukrajnai Lvivben állít fel átmeneti diplomáciai képviseletet 

– jelentette be szerdán a szigetország külügyminisztériuma. A tájékoztatás szerint a lengyel határhoz közeli iroda továbbra is segítséget nyújt az Ukrajnában élő japán állampolgároknak és intézi az evakuálásokat is.

A háború kirobbanását követően a nagykövetségről többeket hazaküldtek, de Macuda Kuninori nagykövet néhány munkatárásával az ukrán fővárosban maradt. 

Tokió azt követően döntött a nagykövetség áthelyezéséről, hogy az orosz hadsereg figyelmeztette a Kijevben élőket, hogy távközlési célpontokat fog támadni. Moszkva ezt azzal indokolta, hogy meg akarja szakítani az Oroszország elleni információs támadásokat. 

Kedden az orosz erők légicsapást mértek a kijevi tévétoronyra, a támadásban öten meghaltak. Február 27-ig mintegy 120 japán állampolgár hagyta el Ukrajnát. A háború kezdete óta több ország – köztük Franciaország, az Egyesült Államok és Kanada – is Lvivbe helyezte át ukrajnai külképviseletét.

Szerdán Kisida Fumio miniszterelnök bejelentette, a háború miatt Japán szankciókkal sújtja Belaruszt. A tervek szerint egy héten belül életbe lépő büntetőintézkedések Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mellett vállalkozásokat is célba vesznek. Kisida elnézést kért a japánoktól, elismerve, hogy a szankciókat várhatóan japán cégek is megérzik majd, és hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy mérsékeljék az intézkedések negatív hatását.

Borítókép: A háború miatt menekülő emberek a Lengyelországba induló vonatot várják az ukrajnai Lviv vasútállomásán 2022. február 28-án (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.