Logisztikai akadályok állnak a nyugati fegyverszállítmányok előtt

Az Európai Unió vasárnap eddigi történelme során példa nélküli lépésre szánta el magát: anyagilag támogatja fegyverek és egyéb eszközök beszerzését, valamint szállítását az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnába. A szervezet erre mintegy ötszázmillió eurót különít el, melyből négyszázötvenmilliót halálos fegyverekre, ötvenmilliót pedig nem halálos felszerelésekre fog költeni. Az azonban, hogy mindezt hogyan és mennyi idő alatt fogják a kelet-európai országba szállítani, már komoly logisztikai probléma elé állítja a döntéshozókat.

2022. 03. 02. 15:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Logisztikai akadályok

A levegőben történő szállítás jelenleg nem lehetséges, ugyanis az ukrán légtér nagy részét orosz vadászgépek őrzik.

Emellett amennyiben az orosz hírszerzés kiderítené, mely útvonalakon fogják eljuttatni a fegyvereket, légicsapások és rakétatámadások segítségével könnyedén elfoghatják vagy megsemmisíthetik a szállítógépeket. Emiatt az egyetlen lehetséges és gyors útvonal a szárazföldi maradt. 

Miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn leszögezte, Magyarország területén nem haladhatnak át halálos fegyverek, így a lehetséges tranzitországok száma kettőre csökkent: Szlovákiára és Lengyelországra. Mivel Szlovákiának mindössze egy keskeny, 97 kilométeres közös határa van Ukrajnával, melynek földrajzi tulajdonságai alapvetően megnehezítik a hadfelszerelések szállítását, 

így Lengyelország válhat a fegyverszállítmányok logisztikai központjává.

Azonban itt is veszélyekbe ütközhet a transzport: a Belarusz területén állomásozó orosz egységek könnyedén elvághatják a a lengyel–ukrán határt, megakadályozva ezzel a fegyverek Ukrajnába való beáramlását. Ezzel kapcsolatban a Deutsche Welle hírügynökségnek nyilatkozó szakértő, Marc Finaud egy fontos dologra hívta fel a figyelmet. 

− Amennyiben a szállítmányokat megtámadják, legyen ez NATO-területen vagy Ukrajnában, az könnyen a feszültségek további eszkalálódásához vezethet, mivel ez NATO-tagállamok elleni agressziónak minősül

− mutatott rá.

Versenyfutás az idővel

Az Ukrajnát fegyverekkel támogató országokat az idő is sürgeti: 

az orosz egységek folyamatosan ostromolják az ukrán nagyvárosokat, emellett pedig a védelmi erők tartalékai is egyre gyorsabban fogynak.

A mai nap folyamán az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az orosz egységek elfoglalták a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai kikötővárost, Herszont. Emellett egy másik, szintén lényeges kikötőváros, Mariupol is intenzív ostrom alatt áll, akárcsak az északkelet-ukrajnai Harkiv, melynek területére az éjszaka folyamán orosz deszantos egységek is betörtek. A nyugati fegyverszállítmányok megérkezése emiatt életbevágóan fontos a tartalékaikat felélő védelmi erők számára. 

Borítókép: Amerikai fegyverszállítmány (Fotó: AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.