Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Ausztria orosz oligarchák 254 millió eurónyi vagyonát fagyasztotta be · Sztanyiszlav Zasz ODKB-főtitkár: a NATO bővítése a feszültség növekedésének előfeltételeit teremti meg.

Forrás: MTI2022. 05. 23. 6:13
null
Irpiny, 2022. május 21. Légi felvétel egy orosz támadásban lerombolt lakóházról a Kijev melletti Irpinyben 2022. május 20-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria orosz oligarchák 254 millió eurónyi vagyonát fagyasztotta be

A tájékoztatás szerint a pénzek 97 bankszámlán voltak elhelyezve. A belügyminisztérium államvédelmi és hírszerzési igazgatósága ezen felül öt olyan telekkönyvi bejegyzést talált, amelyek nyilvánvalóan a vagyon tulajdonosának elleplezését szolgálták. A gyanús esetek kivizsgálását azonban megnehezítik a tulajdonosi viszonyok elkendőzését szolgáló cégek, fiktív közvetítők és vagyonkezelő társaságok nemzetközi hálózatai – tette hozzá a kancellár hivatala.Ha orosz oligarchák és szervezeteik támogatják az Ukrajna elleni háborút, azzal bűnrészesekké válnak az ott történő atrocitásokban– jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár. Ezekkel az intézkedésekkel ott érjük az oligarchákat, ahol a legjobban fáj nekik: a pénzüknél– fűzte hozzá.

Sztanyiszlav Zasz ODKB-főtitkár: a NATO bővítése a feszültség növekedésének előfeltételeit teremti meg

Sztanyiszlav Zasz a fehérorosz Belarusz–1 televízió műsorában nyilatkozva beszélt Svédország és Finnország csatlakozási kérelméről. Mi persze úgy tekintünk erre a bővítésre, mint ami a feszültség növekedésének előfeltételeit teremti meg, illetve a térség militarizációját vonja maga után. Valójában nem szolgálja a NATO-tagállamok biztonságát sem– húzta alá Zasz.
Beszélt arról is, hogy az ODKB-nak megvannak a megfelelő képességei arra, hogy megfelelő választ adjon a NATO tervezett bővítésére. Szükségünk van-e arra ebben a helyzetben, hogy növeljük erőinket? Megfelelő erőink és eszközeink vannak, hogy reagálni tudjunk a lehetséges fenyegetésekre, amelyek ebben a helyzetben ténylegesen felmerülhetnek. Nincs napirenden az erők és eszközök bővítésének kérdése– tette hozzá.
Mindemellett Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség vezérigazgatója vasárnap Telegram oldalán elmondta, hogy nemsokára Oroszország mintegy ötven Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát állít hadrendbe. Hozzátette, hogy a fegyverrendszerek kiszállítása ősz végével várható.Rogozin, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, közölte azt is, hogy a nehéz interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyek egyszerre több hiperszonikus – Avantgard – csapásmérő egység hordozására is alkalmasak, Krasznojarszkban fogják legyártani.

A 18 ezer kilométer hatótávolságú Szarmat első tesztindítását április végén hajtották végre az Arhangelszk megyei pleszecki kísérleti űrrepülőtéren. Az orosz védelmi tárca közlése szerint a hordozó tíz tonna súlyt elérő, szétváló töltetet képes a világ bármely pontjára eljuttatni, akár az Északi-, akár a Déli-sarkon keresztül.Az első egységeket a szibériai Krasznojarszkban fogják hadrendbe állítani.

Borítókép: Légi felvétel egy orosz támadásban lerombolt lakóházról a Kijev melletti Irpinyben (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.