Nyíltan toboroz informátorokat a CIA Oroszországban

Az ügynökség útmutatók segítségével mutatja be, hogyan tudnak kapcsolatba lépni velük a kiábrándult oroszok.

2022. 05. 04. 14:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CIA egészen meglepő új módszerrel toboroz hírszerzőket Oroszországban. Az amerikai Központi Hírszerzési Ügynökség több közösségimédia-felületén jelentek meg útmutatók arról, hogyan tudnak kapcsolatba lépni velük azok az oroszok, akik elégedetlenek az ország vezetésével, nem támogatják az ukrajnai háborút és ezenfelül esetleg még valamilyen fontos információjuk is van az ügynökség nek − számolt be a The Washington Post amerikai napilap. A CIA-nak − mint minden hírszerző szolgálatnak − egyik fontos feladata, hogy külföldön szervezzen be olyan, erre fogékony személyeket, akik aztán a későbbiekben hírszerzési tevékenységet látnak el Washingtonnak. 

Ez a toborzás normális esetben teljesen titokban, konspiratív körülmények között zajlik pontosan azért, hogy az adott ország titkosszolgálatai  − melyeknek feladata a külföldi hírszerzők megfigyelése, korlátozása, elfogása − ne szerezzenek tudomást erről. 

Éppen ezért példátlan, hogy a CIA ilyen nyíltan próbál információkhoz jutni, valamint potenciális új hírszerzőket beszervezni, ugyanis ez komoly veszélybe sodorhatja a jelentkezőket.

Az amerikai hírszerzési ügynökség Instagram oldalán hétfőn közzétett bejegyzésben részletesen leírják a biztonságos kapcsolatfelvételhez szükséges lépéseket:

Ne az otthoni vagy munkahelyi számítógépről próbáljanak meg elérni minket

− áll az útmutatóban, amely kitér arra is, hogy a hagyományos böngészők helyett olyanokat használjanak, melyek lehetővé teszik az anonim internetezést. Emellett az úgynevezett virtuális magánhálózatok (VPN) használatát javasolják, melyek segítségével az adatforgalom nem az internetszolgáltató által kiépített, hanem egy titkosított, biztonságos csatornán zajlik, ezáltal nem lehet lenyomozni, hogy ki és honnan csatlakozik. 

Akik ezen feltételek megléte mellett kapcsolatba szeretnének lépni a CIA-val, azoknak meg kell adniuk teljes nevüket, munkahelyüket és beosztásukat, valamint azt, hogy milyen információval tudnak szolgálni az amerikai hírszerzésnek.

Az, hogy a CIA ilyen módszerhez folyamodott, azt feltételezi, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett azon oroszok száma, akik információkat szerettek volna megosztani az amerikai hírszerzéssel − írja a The Washington Post hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva. 

Ezekben az időkben fontos olyan alternatívát kínálni, ami biztonságosabb, mint besétálni az amerikai nagykövetségre vagy leszólítani egy amerikait az utcán

− fogalmazott John Sipher nyugalmazott amerikai hírszerzési tiszt. A lap megkeresésére a CIA szóvivője elmondta, szerintük az ügynökség missziója követeli meg, hogy biztosítsák az embereknek a biztonságos kapcsolatfelvételt a világ bármely pontjáról. Annak a veszélye ugyanakkor, hogy a jelentkezők ezen biztonsági intézkedések mellett is lebuknak még mindig magas. 

Nagyon óvatosnak kell lenni, hiszen az orosz titkosszolgálat ezek után különösen figyelni fogja a gyanús embereket

− mutatott rá Dan Hoffman, aki a CIA hírszerzőjeként dolgozott Moszkvában. 

A Kreml a háború kezdete óta számos nyugati hírportál és közösségi oldal elérését korlátozta Oroszországban, ez alapvetően megnövelte a már említett VPN-ek iránti keresletet. Egy áprilisi elemzés szerint ez március 14-én érte el a csúcsot, 

ekkor 2692 százalékkal ugrott meg a virtuális magánhálózatokat használók száma a háború előtti napi átlaghoz képest.

Ez valóban azt mutatja, hogy rengetegen próbálták megkerülni a korlátozásokat. Az orosz hatóságok ezt követően bejelentették, hogy mindent megtesznek a magánhálózatok blokkolásának érdekében, a CIA mostani akcióját követően még intenzívebb hadjáratot indíthatnak ellenük.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AP/Carolyn Kaster)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.