Lapozó: Harmincegy éves csúcson a svéd infláció

Hét-nyolc éves gyerekek is dolgoznak a svédországi drogkereskedelemben · Növekszik a szexista erőszak áldozatainak száma Spanyolországban · Az Európa Tanács figyelmeztette Belgiumot az egyre romló börtönkörülmények javítására · Harmincegy éves csúcson a svéd infláció. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 06. 14. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét-nyolc éves gyerekek is dolgoznak a svédországi drogkereskedelemben 

A svéd nemzeti műveleti főosztály rendőrkapitánya arról számolt be a svéd köztévének, hogy egyre fiatalabb gyerekeket toboroznak a szervezett bűnelkövetői bandák. Nem ritka, hogy hét-nyolc éveseket is beszerveznek, elsősorban drogfutárnak. Carin Götblad szerint a gyerekek a bandában elfoglalt státusért, egy-egy pizzáért vagy pár ezer forintnak megfelelő koronáért végzik az illegális tevékenységet. A drogdílereknek ez nagyon olcsó, és ráadásul biztonságos is, mert a gyerekek nem büntethetők. A rendőri vezető szerint a különböző hatóságok és a szociális ellátórendszer nincsen felkészülve a fiatalokra. A rendőrség a maga részéről mindent megtesz, hogy azonosítsa a veszélyeztetett gyerekeket, de ez időigényes folyamat. Hozzátette, hogy arra számít, hogy a közeljövőben a helyzet még rosszabbá válik. A csatornának nyilatkozó, korábban kábítószerrel és fegyverrel való visszaélés miatt elítélt, bevándorló hátterű fiatal azt mondta, hogy ő is tizennégy évesen kezdte, ami akkor fiatalnak számított, de ma már sokkal fiatalabbakat szerveznek be a bűnelkövetői bandák. Elmondása szerint a gyerekeket elsősorban a csoporthoz való tartozás és a „karrier” vonzza. 

Forrás: SVT

Növekszik a szexista erőszak áldozatainak száma Spanyolországban

Tizennyolc százalékkal nőtt a szexista erőszak áldozatává vált nők száma Spanyolországban 2022 első negyedévében. A családon belüli és nemi erőszak elleni megfigyelőközpont adatai szerint az év első negyedévében a nők elleni erőszakkal foglalkozó bíróságokhoz több mint 41 ezer panasz érkezett, és összesen több mint negyvenezer női áldozatot regisztráltak. Előbbi 19, utóbbi 18 százalékkal magasabb adat, mint 2021 azonos időszakában. Az igazságszolgáltatási általános tanács adatai szerint a bírói testületek januárban, februárban és márciusban 7684 védelmi végzést adtak ki – ami 17 százalékkal több, mint 2021-ben – és a felülvizsgálat során az elindított ügyek 76 százalékában született elmarasztaló ítélet. Ezenkívül 2022 első negyedévében 833 esetben függesztettek fel láthatást a nők és kiskorúak védelme érdekében. Ez 270 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, köszönhetően az új gyermekvédelmi törvény alkalmazásának, amely átfogóbb védelmet biztosít a kiskorúaknak az erőszakkal szemben. A hatóságok szerint a panaszok számának növekedése azt mutatja, hogy a sértettek egyre jobban bíznak az intézményekben, a bírákban, valamint az állam által felépített védelmi hálózatban.

Forrás: 20minutos.es

Az Európa Tanács figyelmeztette Belgiumot az egyre romló börtönkörülmények javítására

A belgiumi börtönök évek óta küzdenek túlzsúfoltsággal. Sok intézményben a rabok már a földön alszanak és sok elítélt nem jut folyóvízhez sem. Az Európa Tanács (ET) miniszteri bizottsága aggasztónak nevezte, hogy a belga börtönökben a helyzet annak ellenére változatlan, hogy az ország már számos intézkedést vezetett be a börtönkörülmények javítására. A strasbourgi székhelyű testület ezért felszólította Belgiumot, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket – például egy átfogó reformmal – a börtönökben uralkodó, az emberi alapjogokat sértő körülmények megszüntetésére. Az ET szerint a túlzsúfoltságra megoldás lehet a börtönt kiváltó alternatív büntetési módozatok bevezetése. Belgiumban valójában már 2006 óta rendelkezésre áll egy kidolgozott terv, amely egyes bűncselekmények esetén csökkentené a kiszabott börtönbüntetés hosszát, vagy késleltetné a börtönbevonulás időpontját. A kormányzat azonban már három alkalommal halasztotta el a terv végrehajtását, legutóbb idén májusban. A belga igazságügyi miniszter, Vincent Van Quickenborne szerint módosítás ide vagy oda, Belgiumban már nincs hova küldeni az újonnan elítélteket, mert minden börtön megtelt. 

Az Európa Tanács arra is utasította Belgiumot, hogy haladéktalanul hozza létre a 2019-es EU-rendeletben előírt büntetés-végrehajtási tanácsot, amely átvilágítja a teljes problémakört, majd átfogó javaslatot dolgoz ki a belga börtönök túlzsúfoltságának felszámolására. Az Európa Tanács 2023 szeptemberében ismét megvizsgálja a belgiumi helyzetet, de addig is rendszeres jelentést kér az időközben elért eredményekről.

Forrás: brusselstimes.com, brusselstimes.com

Harmincegy éves csúcson a svéd infláció 

Áprilisban még 6,4 százalékos inflációt mértek Svédországban, ekkor az elemzők arra számítottak, hogy májusra hét százalékra emelkedik a pénzromlás mértéke. A svéd statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint azonban ennél magasabb, 7,2 százalékos volt az infláció az elmúlt hónapban, amire 31 éve nem volt példa. A májusi változást erősen befolyásolta az élelmiszerek és az alkoholmentes italok drágulása, a legnagyobb mértékben a hús, a tej, a sajt és a tojás drágult. Az élelmiszerek mellett jelentősen hozzájárult az emelkedéshez a villamos energia, valamint a szabadidős és a kulturális szolgáltatások áremelkedése is. Az energia nélkül számított infláció májusban 5,4 százalékos volt, ami szintén magasabb a korábban prognosztizált 5,1 százaléknál. A statisztikai hivatal jelentéséből az is kiderül, hogy tavaly május óta az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ilyen mértékű áremelkedésére 39 éve nem volt példa. 

Forrás: Dagens Nyheter

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.