Lapozó: Abszolút többséggel nyerhet a spanyol jobboldal az andalúziai választásokon

Nem engedélyezik a németek Spanyolországnak, hogy Leopard tankokat küldjön Ukrajnába · A felmérések szerint év végére Brüsszel minden századik lakosa ukrán lesz · Kihirdették Belgiumban, hogy egy marokkói származású újságíró lett a flamand zöldpárt társelnöke · Andalúziában abszolút többséggel nyerhet a spanyol jobboldal · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 13. 14:45
Moreno, Juanma
Málaga, 2018. december 2. Juanma Moreno, a konzervatív Néppárt (PP) jelöltje leadja szavazatát az andalúziai parlamenti választásokon Málagában 2018. december 2-án. MTI/EPA/Daniel Perez Fotó: Daniel Perez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedélyezik a németek Spanyolországnak, hogy Leopard tankokat küldjön Ukrajnába

A Der Spiegel német lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: Berlin útját állja a spanyol terveknek. Spanyolország ugyanis eltérne attól az informális nyugati döntéstől, miszerint nem szállítanak harckocsikat Ukrajnának. A lap úgy fogalmaz: ha Berlin beleegyezne a szállításba, akkor ez lenne az első alkalom, hogy egy NATO-tag nehézfegyverekkel és harckocsikkal járulna hozzá az orosz–ukrán háború további eszkalálódásához.

Ukrajna spanyolországi nagykövete a múlt héten élesen kritizálta a spanyol kormányt: kevesellte a Spanyolországból érkező fegyverszállítmányokat. Ukrajna arra kérte a szocialista Sánchez-kormányt, hogy küldjön nehézfegyvereket és Leopard tankokat, mert szerintük csak azoknak tudják hasznát venni. A spanyolok a bírálat után közölték: nem zárkóznak el a harckocsik átadásától, de ehhez szükségük van Berlin jóváhagyására, ugyanis a Leopardok eladási záradékában szerepel egy kritérium, miszerint harmadik országnak történő átadás esetén szükséges a gyártó, Németország jóváhagyása.

Forrás: eldiario.es

 

Év végére Brüsszel minden századik lakosa ukrán lesz

Belgium fővárosi régiójában már ezer ukrán állampolgár kér és kap menedéket minden hónapban. Ha ez a tendencia nem változik, akkor Brüsszel minden századik lakosa közül egy már ukrán állampolgár lesz az év végére, közölte a brüsszeli régió vezetése a De Standaard flamand hírportállal. A fővárosi régióban jelenleg hétezer ukrán menekültet szállásolnak el. Ez ugyan csak a tizenöt százaléka Belgium befogadási kapacitásának, azonban Brüsszelre vetítve ez már öt százalékkal több, mint amire a fővárosi hatóságok számítottak.

Az ukrán menekültek integrálása hatalmas kihívás Brüsszel számára

– közölte Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, majd hozzátette, hogy már nyár végére elfogyhatnak a befogadóhelyek. Belgiumban az ukránok elszállásolását a magánfelajánlások és az állami férőhelyek kombinálásával oldják meg.

A brüsszeli regionális kormány ukrán menekültügyi koordinátora, Pierre Verbeeren felszólította a szövetségi menekültügyi és bevándorlási államtitkárt, Sammy Mahdit, hogy nyújtson több segítséget az ukrán menekültek elszállásolásához. A szövetségi kormány ugyanis jelenleg mindössze 1500 férőhellyel járul hozzá a probléma megoldásához, amely az érkezők létszámát tekintve nagyon kevés.

Forrás: brusselstimes.com

 

Marokkói származású újságíró lett a flamand zöldpárt társelnöke

Nadia Naji marokkói származású újságírónő és Jeremie Vaneeckhout flamand politikus lett a belgiumi flamand zöldpárt (Groen) két új társelnöke. A jövőben párban dolgozó elnökök a szavazatok 57 százalékát kapták meg párttársaiktól, jelentős előnnyel utasítva maguk mögé a másik két-két jelöltet.

A brüsszeli bevándorlónegyedből, Molenbeekből származó Naji azután jelentkezett a párt társelnöki pozíciójára, miután Conner Rousseau flamand szocialista politikus nemrégiben kijelentette, hogy amikor keresztülmegy Molenbeeken, akkor olyan érzése támad, mintha nem is Belgiumban autózna. Ezzel arra utalt, hogy a városnegyedben szinte már csak bevándorlók élnek, és a kerületet a muszlim kultúra uralja. A kijelentés hatalmas botrányt váltott ki Belgiumban.

Naji és Vaneeckhout a jelöltségük bejelentésekor közölték, hogy az eltérő, de egymást kiegészítő profiljukkal felpezsdíthetik a flamand zöldpárt sokszínűségét, és általában véve több színt vihetnek a politikába. A két új társelnök a párt következő tisztújításáig, 2024-ig vezeti a tömörülést. Elsődleges feladatuk lesz a szavazók különböző csoportjait megszólítani, a párt szavazótáborát bővíteni és felkészíteni a flamand zöldeket az ugyancsak 2024-ben esedékes szövetségi parlamenti választásokra és a sikeres szereplésre.

Források: bladi.net, brusselstimes.com

 

Abszolút többséggel nyerhet a spanyol jobboldal az andalúziai választásokon

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a néppárti andalúz kormányzó, Juanma Moreno 45-52 mandátumot szerezhet, míg a szocialisták mindössze 30-33 képviselőt küldhetnének az andalúz parlamentbe. A dél-spanyolországi régió lakói június 19-én szavaznak. Ha a becslések igazolódnak, a jobboldal megszerezné vagy nagyon közel kerülne az abszolút többséghez, melyhez 55 mandátum szükséges.

A felmérést végző Sigma Dos szerint a szintén jobboldali Vox hasonló eredményeket érhet el, mint a legutóbbi voksoláson és körülbelül 15-18 helyet kaphat a parlamentben, míg a jobbközép Ciudadanos (Állampolgárok) várhatóan távozni kényszerül Andalúziából. A választások végeredménye a felmérés szerint kísértetiesen emlékeztethet a februárban Kasztília és Leónban látottakéra, ahol a Néppárt egy hajszállal maradt le az abszolút többségről és végül társulnia kellett a sokak által kritizált Voxszal a kormányzáshoz.

Forrás: elconfidencial.com

Borítókép: Juanma Moreno (Fotó: MTI/EPA/Daniel Perez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.