Lapozó: Brüsszelbe utazik a spanyol külügyminiszter az algériai válság miatt

Flandriában már 2025-től tilos lehet gázzal fűteni az új építésű épületekben · Franciaország további nehézfegyvereket ígért Zelenszkijnek · Algériai migránsok vágták el egy idős francia nő torkát egy jól őrzött lakóparkban · A spanyol külügyminiszter Brüsszelbe utazik az algériai válság miatt · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 10. 13:40
ALBARES, José Manuel
Riga, 2021. november 30. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos rigai találkozójának elsõ napján, 2021. november 30-án. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Flandriában már 2025-től betilthatják a gázfűtést az új építésű épületekben

A Belgium északi részén fekvő Flandria regionális kormánya 2021 novemberében fogadta el a régió klímavédelmi megállapodását, amelyben a flamand vezetés elkötelezte magát a fosszilis tüzelőanyagok, az épületek fűtésére használt fűtőolaj és földgáz fokozatos kivezetésére. Az egyezmény eredetileg 2026-tól írja elő a fűtőolaj és földgáz alapú fűtőberendezések teljes tilalmát, helyettük pedig a hőszivattyún alapuló fűtő- és hűtőrendszerek kiépítését tette kötelezővé.

Azonban az orosz–ukrán háború miatt ismét előtérbe került Belgium, így Flandria függése is az orosz földgáztól. Ezért a holland ajkú régió vezetése egy évvel előrébb hozná az eredeti határidőt, hogy futólépésben valósíthassa meg az északi területek leválását az orosz földgázról. A döntéssel Flandriában már 2025-től tilos lenne a fűtőolaj- vagy földgázalapú fűtő- és melegvíz-rendszerek kiépítése, beleértve a hibrid hőszivattyúkat is.

Forrás: brusselstimes.com

 

Algériai migránsok vágták el egy idős francia nő torkát egy jól őrzött lakóparkban

Holtan találták saját lakásában azt az idős francia asszonyt, akinek torkát három illegális algériai migráns vágta el. A nyomozás kezdetén a francia rendőrök nagyon gyorsan összefüggésbe hozták az esetet több hajléktalan algériai migráns személyével. Egyiküket ugyanis már hétfőn délután letartóztatták egy másik helyszínen végzett betörési kísérlet közben, és ekkor egy idős – a hatóság számára még ismeretlen – asszony személyi iratait is megtalálták nála. Letartóztatása után a 35 éves algériai férfi több különböző személyi okmánnyal akarta megzavarni a hatóságokat.

A másik két algériai migránst pedig vasárnap este igazoltatták az utcán a francia rendőrök, ekkor egyiküknél egy idős nő közlekedési bérletét találták meg. Bár akkor elengedték őket, a szálak összekapcsolása után a rendőrök felkutatták és letartóztatták a két algériai férfit. Elfogásuk után mindketten kiskorúnak adták ki magukat, és szintén több különböző személyi irattal akarták igazolni kilétüket. A migránsok már korábban is ismertek voltak a francia bűnüldözés előtt, nemcsak Mulhouse-ban, hanem Párizsban is. Egyiküket az idősek rezidenciájának egyik lakója ismerte fel, ugyanis az algériai férfi az ő lakásába is megpróbált erővel behatolni.

Mivel az időskorúak számára fenntartott lakópark többlépcsős, kóddal is ellátott biztonsági beléptető rendszerrel van felszerelve, az ügyészség még nem tudja, hogy a három hajléktalan algériai hogyan jutott be a területre, majd idős áldozatuk lakásába. A három bűnöző migránst letartóztatták.

Források: lalsace.fr, actu17.fr

 

Franciaország további nehézfegyvereket ígért Zelenszkijnek

Alig néhány nappal azután, hogy az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba Emmanuel Macront bírálta kijelentéséért, miszerint a háború lezárását nem segíti elő Oroszország vagy az orosz elnök megszégyenítése, Volodimir Zelenszkij csütörtök este telefonon tárgyalt a francia köztársasági elnökkel. Az államfői egyeztetésen Emmanuel Macron arról biztosította az ukrán elnököt, hogy Franciaország továbbra is készen áll katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, beleértve újabb nehézfegyverek szállítását is. Zelenszkij Twitteren közzétett bejegyzéséből az is kiderült, hogy a telefonbeszélgetés során külön hangsúlyt kapott Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése is.

Macron és Zelenszkij megállapodtak, hogy kapcsolatban maradnak. Különösen annak fényében, hogy az Európai Bizottság hamarosan kihirdeti álláspontját Ukrajna rendkívüli EU-s csatlakozásának kérdéséről, amely álláspontot ezután a június 23–24-i csúcsértekezleten tárgyalnak meg az Európai Tanácsban a tagállamok képviselői.

Források: bfmtv.com, twitter.com

 

Brüsszelbe utazik a spanyol külügyminiszter az algériai válság miatt

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter pénteken találkozik az Európai Bizottság uniós kereskedelempolitikáért felelős alelnökével. A tárcavezető azután ült repülőre, hogy Algír bejelentette: a spanyol kormány Nyugat-Szaharával kapcsolatos pálfordulása miatt azonnali hatállyal felbontja a 2002-ben kötött barátsági, jószomszédsági és együttműködési szerződést, ennek részeként pedig leállítja az összes külkereskedelmi műveletet Spanyolországgal. A Pedro Sánchez vezette szocialisták szerint a bejelentés nem érinti a gázszállítást, ugyanakkor erre senki sem adott garanciát. A spanyol kormány az EU segítségével elemzi az Algéria által bejelentett intézkedések következményeit, hogy megfelelő, nyugodt, ugyanakkor határozott választ adjon az afrikai ország kormányának. Pedro Sánchez miniszterelnök márciusban jelentette be, hogy négy évtizednyi semlegesség után elfogadja Marokkó Nyugat-Szaharára vonatkozó autonómiatervét. Tette mindezt azért, hogy megoldja a két ország közötti diplomáciai konfliktust, melyet a szaharai régió függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjének tavalyi spanyolországi kórházi kezelése eszkalált. Rabat a történtek miatt több mint tízezer illegális migránst szabadított rá Ceutára és leállította a több millió afrikai állampolgár utazását segítő szorosátkelési-műveletet Spanyolország és Marokkó között. A marokkói konfliktus helyett a spanyol kormány most a Nyugat-Szahara önállóságát támogató Algériával került konfliktusba, mely az USA után Spanyolország legfőbb gázbeszállítója.

Forrás: rtve.es

Borítókép: José Manuel Albares spanyol külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.