Lapozó: Olaszországban nincs következménye a munkakerülésnek

Harminc százalékkal nőtt az USA-ban a gépkarabélyok iránti kereslet a texasi lövöldözés óta · A finn elnök szerint országa nem csatlakozik a NATO-hoz Svédország nélkül · A nembináris útleveleket népszerűsíti az Európai Bizottság kulturális programja a Twitteren · Az olasz állam nem bünteti meg a munkakerülőket · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 14. 12:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc százalékkal nőtt az USA-ban a gépkarabélyok iránti kereslet a texasi lövöldözés óta

A huszonegy halálos áldozatot követelő texasi iskolai lövöldözés óta egyre több lőfegyvert vásárolnak az amerikaiak. A Texas államtól 2670 kilométerre fekvő Maryland állam Rockville városának fegyverszaküzletében – amely korábban 10-15 fegyvert adott el naponta – 30 százalékkal megugrott a félautomata lőfegyverek iránti kereslet a texasi uvalde-i általános iskolában elkövetett mészárlás óta. Az üzletvezető, Andrew Raymond szerint az eladások fellendülése azonban elsősorban nem, vagy nem csak a texasi tragédiának köszönhető, hanem sokkal inkább Joe Biden bejelentésének, amellyel az amerikai elnök kilátásba helyezte a fegyverek kereskedelmének szigorítását. Az eddig házi fegyverek nélkül élő amerikaiak pedig még azelőtt akarnak beszerezni lőfegyvereket – saját és családjuk biztonsága érdekében –, hogy a Biden-adminisztráció esetleges szigorító törvényeket hozna.

Idén már 250 tömeglövöldözés történt az USA-ban. A kis- és fiatalkorú amerikaiak 30 százalékának a halála pedig már egyértelműen a fegyverekhez köthető, azaz ebben a korosztályban a fegyveres támadás vált az elsődleges, leggyakoribb halálozási okká. Ennek ellenére az amerikaiak ötven százalékának továbbra is az a meggyőződése, hogy a lőfegyverrel elkövetett mészárlásokért nem az engedékeny fegyvertartási politika, hanem az egyes fegyvertulajdonosok labilis, fegyverviselésre alkalmatlan idegrendszere és személyisége áll.

Források: bfmtv.com, healthline.com

 

A finn elnök szerint országa nem csatlakozik a NATO-hoz Svédország nélkül

Vasárnap a NATO főtitkára Finnországba látogatott az ország NATO-csatlakozásáról tárgyalni. A kétoldalú megbeszélés után Jens Stoltenberg azt mondta, hogy a csatlakozással kapcsolatban komoly aggályokat megfogalmazó Törökországot komolyan kell venni.

Ezek legitim aggályok, terrorizmussal és fegyverexporttal kapcsolatos kérdésekről van szó

– mondta.

Stoltenberg kiemelte, hogy egyetlen NATO-tagország sem szenvedett el annyi terrortámadást, mint Törökország, amely fontos stratégiai partnere a védelmi szövetségnek. Hozzátette, tárgyalások folynak Ankarával, és igyekeznek a lehető leggyorsabban megoldani a vitás kérdéseket, valamint beszélt arról is, hogy a két hét múlva esedékes madridi NATO-csúcstalálkozó nem tekinthető határidőnek a csatlakozás tekintetében. Sauli Niinistö finn elnök a sajtótájékoztatón bejelentette, ha a svéd csatlakozást megakadályoznák, akkor önállóan Helsinki nem kíván belépni a szövetségbe.

Ankara május közepe óta ellenzi Svédország és Finnország csatlakozását, ami sokak számára okozott meglepetést, és a finn elnök is azt mondta, hogy ha ismerték volna Törökország aggályait, vártak volna a csatlakozási kérelemmel. Törökország kifogásai elsősorban Svédország ellen irányulnak, amelyet Törökország a PKK kurd terrorszervezet támogatásával vádol. A NATO-főtitkár hétfőn a svéd kormányfővel tárgyal Stockholmban.

Forrás: Svenska Dagbladet

 

A nem bináris útleveleket népszerűsíti az Európai Bizottság kulturális programja a Twitteren

Az Európai Unió kulturális és a médiaszektort támogató, a 2021–2027-es időszakra vonatkozó költségvetési programja, a Creative Europe a Twitteren az egyes európai tagállamokban már bevezetett genderqueer útleveleket népszerűsíti és helyezi követendő példaként az európai Twitter-társadalom elé. A program hivatalos Twitter-oldala megemlíti, hogy Németország az első európai tagállam, amelyben 2013-tól már X-szel is jelölhetik útlevelükben a nemüket azok a német utazók, akik nem érzik magukat sem nőnek, sem férfinak. A bejegyzés szerint Németország példáját azóta már számos más ország is követte, bár nem derül ki, hogy pontosan mely más EU-tagállamokról van szó.

A Creative Europe program és keretköltségvetése az európai kulturális és a médiaszektor területén olyan kezdeményezéseket és innovációkat támogat különösebb tematikai megkötés nélkül, „amelyek elősegítik a határon átívelő együttműködést”, derül ki az Europa website-on hosztolt hivatalos honlapról. A bizottsági program Twitter-oldalának középpontjában a „The future is queer” mottó szerepel, amelyet a szivárvány színeivel illusztrált háttér díszít, az európai intézményekben többnyire megkövetelt és az egységes kommunikációt képviselő európai zászló helyett.

Forrás: twitter.com, culture.ec.europa.eu

 

Olaszországban nincs következménye a munkakerülésnek

Folytatódnak Olaszországban a polgári alapjövedelem körüli visszaélések. Hiába utasítják vissza a felajánlott munkalehetőséget az olasz munkanélküliek, tetteiknek nincsenek következményei. A polgári alapjövedelmet akkor is folyósítják, ha az érintettek nem hajlandóak visszatérni a foglalkoztatás világába. Az eredeti szabályozás szerint a munkanélküliek öt euróval kevesebbet kapnak, amennyiben nem élnek a munkaügyi központok által felajánlott lehetőséggel.

A statisztikák szerint azonban a folyószámlán megjelenő összeg változatlan, még akkor is, ha a visszautasítás rendszeres. Az 585 eurós átlagos havi juttatás sokak számára a kényelmes életet jelenti, esetleg feketemunkával pótolják ki a havi megélhetéshez szükséges különbséget. Összesen 2 649 457 személyt érint a mélyszegénységbe jutottak számára létrehozott ingyenes társadalmi segély. Mindeddig 22 millió euró közpénzből fedezték a munkanélküliek és családjuk megélhetését. Az igénylők között 2,30 millióan olaszok, 238 ezren tartózkodási engedéllyel rendelkező bevándorlók és 90 ezren pedig európai állampolgárok.

Forrás: ilmessaggero.it

Borítókép: Szicília, Olaszország – a kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.