időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Mészárlás egy nigériai keresztény templomban

Magyar Nemzet
2022.06.05. 19:49 2022.06.05. 20:07
Mészárlás egy nigériai keresztény templomban

Fegyveresek rontottak be a nigériai Owo városának egyik keresztény templomába a vasárnapi mise alatt, és lemészárolták a hívőket – adta hírül több nemzetközi hírügynökség. A jelentéseket azóta az ország vezetése is megerősítette, az áldozatok számáról és a felelősökről ugyanakkor még mindig nincsenek hivatalos adatok.

Egy szemtanú az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy legkevesebb 20 emberrel végeztek, a halottak között gyerekek is vannak. Más források szerint legkevesebb ötven emberrel végeztek. A Reutersnek az egyik helyi kórház orvosa mindössze annyit erősített meg, hogy sok halottat vittek be.

A közösségi médiában megjelenő felvételek alapján is több tucat halott fekszik vérbe fagyva a templom padlóján.

Egyes jelentések szerint a támadók a papot és néhány hívőt is elraboltak, más források viszont ezt tagadták. A merényletért mindenesetre egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Nigériában, ahol a Boko Haram terrorszervezet is aktív, nem szokatlanok a keresztények elleni támadások, de Ondo állam, ahol a mostani merénylet történt, eddig viszonylag biztonságosnak számított. Az állam kormányzója elítélte a történteket, de óva intette az embereket, hogy saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást. Afrika legnépesebb államában a lakosság több mint fele muszlim, nagyjából 46 százaléka keresztény, az Open World listáján Nigéria a 7. legveszélyesebb hely a keresztények számára a világon, 

Mint a BBC emlékeztetett:

  • Egy héttel ezelőtt több egyházi vezetőt raboltak el, akikért váltságdíjként állítólag 240 ezer dollárt fizettek.
  • Két héttel ezelőtt egy katolikus papot raboltak el, akit azóta sem engedtek szabadon.
  • Márciusban fegyveresek támadták meg a vasutat, megöltek legkevesebb kilenc embert és többtucatnyit elraboltak.

Májusban pedig egy diáklányt élve égettek el társai, mert azzal vádolták meg, hogy muszlim vallást sértő tartalmakat osztott meg egy, a diákság részére létrehozott WhatsApp-csoportban.

 

Borítókép: Emlékezés az elhurcoltakra Nigériában. (Fotó: Agence France-Presse/Sodiq Adelakun Adekola)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.