Brazília háromnapos gyászt rendelt el Abe Sindzó tiszteletére

A dél-amerikai országban él az egyik legnépesebb japán diaszpóra.

Magyar Nemzet
2022. 07. 08. 17:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán nép iránti tiszteletünk, Abe Sindzó Brazíliával ápolt barátságának elismerése, illetve az indokolatlan kegyetlenséggel szembeni szolidaritás jeléül háromnapos hivatalos gyászt rendeltem el az egész országban. A gyilkosságot szigorúan büntessék meg! Japánnal vagyunk! – üzente Twitter-oldalán Jair Bolsonaro brazil elnök a volt japán miniszterelnök halálának hírére.

Habár Brazília és Japán egymástól több mint 16 ezer kilométerre fekszik, a két ország rendkívül szoros kapcsolatokat ápol egymással, már csak azért is, 

mert a dél-amerikai államban él a legnépesebb, közel kétmilliós japán diaszpóra. 

Őket egyébként az Egyesült Államok követi, ahol nagyjából 1,5 millióan élnek.

A nagyszámú brazíliai japán közösség háttere, hogy az ország gazdaságának egyik fő ereje a kávétermesztés volt, amelyhez – a rabszolgaság eltörlése után – vendégmunkásokat próbáltak szerezni. A XX. század elején, majd különösen az I. világháború után jelentős számú japán próbált szerencsét a távoli földrészen. Állítólag azonban elég nehezen ment a beilleszkedésük, mivel nem beszélték a nyelvet, idegen volt a kultúrájuk, és a munka is meglehetősen keménynek bizonyult. A II. világháborúban, ahol formálisan szintén egymás ellen fordult Brazília és Japán, tovább romlott a helyzetük. Ennek ellenére a már kint élő japán diaszpóra és leszármazottjaik tovább gyarapodtak, a legtöbben máig őrzik identitásukat.

 

Borítókép: Jair Bolsonaro és Abe Sindzó (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.