Így lesz tökéletes a befőtt és a savanyúság

A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük.

Forrás: Mindmegette2025. 07. 23. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befőzés segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek ízét, zamatát a téli hónapokban is élvezhessük. Fontos része ennek a feladatnak a dunsztolás. A Mindmegette megmutatja, hogyan kell helyesen dunsztolni.

befőtt, savanyúság
Befőzéssel megőrizhetjük a friss alapanyagok ízét, aromáját és tápértékét- Fotó: Pexels

Befőzéssel megőrizhetjük a friss alapanyagok ízét, aromáját és tápértékét, és élvezhetjük őket akár hónapokkal a betakarítás után is. A gyümölcsök és zöldségek változatos formában tartósíthatók, legyen szó lekvárról, dzsemről, kompótról vagy savanyúságokról.

Mi a dunsztolás?

A dunsztolás a befőzés utáni folyamat része, amely során a már lezárt üvegeket hőkezelésnek vetik alá, hogy biztosítsák a tartósítást. Hagyományosan két fajtája van:

  • Vizes dunszt

Az üvegeket vízzel teli lábasban vagy befőző üstben hőkezelik. A víz fokozatos felmelegítése biztosítja, hogy az üvegek tartalma egyenletesen melegedjen fel, így elpusztulnak a baktériumok, és hosszabb ideig eltarthatóvá válnak az ételek.

  • Száraz dunszt

Az üvegeket meleg takarók közé helyezik, ahol lassan, fokozatosan hűlnek le. Ez a módszer biztosítja, hogy az üvegek tartalma tovább maradjon meleg, ami szintén hozzájárul a tartósítás sikeréhez.

A befőzés és dunsztolás lehetővé teszi az élelmiszerek pazarlásának csökkentését és a szezonális termékek egész éves élvezetét. Továbbá, mivel a folyamat során az összetevők nagy része természetes, a házi befőttek és savanyúságok egészséges alternatívái a boltban kapható, tartósítószerekkel teli változatoknak.

Mire figyeljünk dunsztoláskor?

  • Bármelyik hőkezelési technikát választjuk, ne sajnáljuk az időt a sterilizálásra! Mossuk meg az üvegeket és fedőket ecetes vagy mosogatószeres vízben, majd egy nagy fazékban körülbelül 15 percig főzzük forró, lobogó vízben. Ezután tilos szárazra törölni, tegyük egy tiszta konyharuhára lefordítva, így hagyjuk a levegőn kihűlni és megszáradni.

A további praktikákat a Mindmegette.hu cikkében olvashatják el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.