időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

Forrás: Mandiner
2022.07.04. 19:49 2022.07.04. 20:01
Soros György: Az Egyesült Államok demokráciája összehangolt támadás alatt áll

A milliárdos a friss amerikai abortusztörvénnyel és a közelmúlt lövöldözéseivel kapcsolatban nyilatkozott – írja a Mandiner.

Soros György véleménycikket írt a Project Syndicate nevű publicisztikákat közlő nonprofit oldalra. Az amerikai–magyar milliárdos kifejtette, hogy szerinte az amerikai demokráciát kívülről és belülről is veszély fenyegeti. Elmondta, hogy Kína és Oroszország elnyomó rezsimjei autokratikus államformát akarnak ráerőltetni a világra, viszont a demokrácia belső ellenségei még fenyegetőbbek: ide tartozik a jelenlegi legfelsőbb bíróság, amit Soros szerint szélsőjobboldali szélsőségesek uralnak,

és Donald Trump Republikánus Pártja, ami ezeket a szélsőségeseket a helyükre tette.

Soros szerint itt nemcsak az abortuszellenes döntésről van szó, hanem arról is, amivel a szélsőséges bírók érveltek a döntés kapcsán: „Samuel Alito bíró, a többségi vélemény szerzője arra alapozta ítéletét, hogy a 14. módosítás csak azokat a jogokat védi, amiket 1868-ban, a módosítás ratifikálásakor általánosan elismertek. Ez az érv azonban sok más, azóta elismert jogot veszélyeztet, köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat” – írta Soros.

A milliárdos hozzátette, hogy „a logikus következtetést levonva ez az érvelés akár meg is engedheti az államoknak, hogy betiltsák a rasszok közötti házasságot, ahogy egyesek 1967-ig tették. Az is világos, hogy a Bíróság frontális támadást kíván intézni a végrehajtó hatalom ellen. A Bíróság éppen lejárt mandátumának egyik legnagyobb következménnyel járó ítélete megtagadta a Környezetvédelmi Ügynökségtől a klímaváltozás elleni küzdelemhez szükséges rendeletek kibocsátását.”

A legfelsőbb bíróság történelmi mélyponton van Soros György szerint

Soros György kifejtette, hogy bár a legfelsőbb bíróság korábban az Egyesült Államok egyik legelismertebb intézménye volt, viszont szerinte most a szélsőséges többség történelmi mélypontra döntötte az intézmény tekintélyét, de mivel 6:2-es többségük van és fiatalok,

így a szélsőségesek sokáig dominálják még a bíróságot.

Szerinte a legfelsőbb bíróságot csak a Republikánus Párt földcsuszamlásszerű kiszorításával lehetne megváltoztatni. Ez lehetővé tenné a kongresszusnak, hogy törvényi úton megvédje azokat a jogokat, amelyeket a legfelsőbb bíróság védelmére bíztak. „Ma már világos, hogy ez nagy hiba volt” – írja.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.