időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Mégsem találkozik Kirill pátriárka és Ferenc pápa

Scheffer Joakim
2022.08.25. 10:31 2022.08.25. 10:50
Mégsem találkozik Kirill pátriárka és Ferenc pápa

Ferenc pápa egyik júliusi interjújában említettekkel ellentétben mégsem találkozik Kirill pátriárkával jövő hónap közepén Kazahsztánban. Egy magas rangú orosz ortodox egyházi vezető szerint egy ilyen találkozót fontossága miatt más eseményektől függetlenül kellene megszervezni. Ezenfelül szerdai szónoklata miatt Kijev bírálattal illette a római katolikus egyház fejét, mivel szerintük egy kalap alá veszi a konfliktus áldozatait az agresszorokkal.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben mégsem fog találkozni Kirill pártiárka és Ferenc pápa a vallási vezetők szeptemberben, a kazah fővárosban megrendezésre kerülő konferenciáján − számolt be a minap a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Ez − írták − egy újabb olyan esemény, amely távolabb sodorja az orosz ortodox és a római katolikus egyházat egymástól, amelyek kapcsolatait az ukrajnai háború alapvetően megtépázta. 

Kirill pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint a háború egyik legfőbb támogatója, szemben Ferenc pápával, aki nyilatkozataiban a mihamarabbi béke szükségességét hangsúlyozza. 

A RIA Novosztyinak nyilatkozó magas rangú orosz ortodox egyházi vezető elmondta, egyháza egy delegációval képviselteti magát, ugyanakkor a pátriárka nem utazik Kazahsztánba. − Ennek (a két egyházfő közötti találkozónak) egy független eseménynek kell lennie a fontosságát tekintve − tette hozzá. 

A két egyházfő egyébként még 2016-ban, Kubában találkozott, ez volt az 1054-es egyházszakadás óta az első − és utolsó − alkalom, amikor orosz ortodox és római katolikus vezetők személyesen egyeztettek. A mostani találkozóról Ferenc pápa még múlt hónapban egy interjúban beszélt, azonban sem a Vatikán, sem az orosz fél nem erősítette meg hivatalosan ennek tényét. 

A háború kirobbanását követően a két egyházi vezető videókonferencia keretében ült össze, ahol − Ferenc pápa beszámolója alapján − Kirill pátriárka húsz percen keresztül előre megírt, az orosz propaganda álláspontjait felsorakoztató beszédet mondott el a szentatyának. 

Nem az állam papjai vagyunk, nem használhatunk politikai nyelvezetet

− mondta akkor Ferenc pápa, aki felhívta Kirill pátriárka figyelmét, ne váljon „Putyin ministránsává”. − Az ilyen nyilatkozatok nem járulnak hozzá a két egyház közötti építő jellegű párbeszédhez, amire jelen helyzetben különösen nagy szükség van − válaszolt közleményében az orosz ortodox egyház. 

Ukrán bírálat Ferenc pápának

− Ferenc pápa mai beszéde csalódást keltő volt − írta szerdán Twitter-mikroblogján Andrij Juras, Ukrajna vatikáni nagykövete. Juras a szentatya ukrán függetlenség napján, valamint a háború kitörésének féléves fordulóján elmondott beszédére reagált, amelyben Ferenc pápa kitért a Darja Dugina ellen elkövetett merényletre is. 

Gondolok a szegény lányra is, akit az autóülés alá rejtett bomba ölt meg Moszkvában. Az ártatlanok fizetnek meg a háborúért

– fogalmazott az egyházfő. Juras bejegyzésében kifejtette, nem érti, hogyan veheti egy kalap alá az egyházfő az áldozatokat és az agresszorokat, majd hozzátette, Dugina az orosz imperialista propaganda egyik szószólója volt, akinek haláláért nem más, mint Moszkva felelős. A nagykövet szerint Duginát „szent áldozatként” áldozták fel a háború oltárán.

A kemény szavakkal szemben a szakértők szerint semmi elítélendő nincs Ferenc pápa szavaiban. Az egyházfő eddig is együttérzően szólt az áldozatokról, valamint mindig óvatosan fogalmaz, amikor Oroszország elítéléséről van szó. Ez bevett szokás a római katolikus vezetők körében, háború idején általában soha nem foglaltak állást, inkább próbálták előmozdítani a béketárgyalásokat és mediátorként fellépni.

Borítókép: Ferenc pápa (b) és Kirill pátriárka 2016-ban Kubában (Fotó: AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.