Lapozó: Egyre súlyosabb gond a gyógyszerhiány Olaszországban

XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetésére készülnek a Vatikánban · Nagymértékben csökkent az illegális bevándorlás Spanyolországban · Megkezdte a kilábalást a koronavírus-járványból a spanyol turizmus · Egyre súlyosabb gond a gyógyszerhiány Olaszországban.

Magyar Nemzet
2023. 01. 04. 13:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetésére készülnek a Vatikánban

A szentszéki sajtóterem igazgatója, Matteo Bruni közzétette XVI. Benedek nyugalmazott pápa temetési szertartására vonatkozó részleteket, valamint azt, hogy milyen tárgyakat helyeznek el a koporsóban az elhunyt pápa földi maradványai mellé. Ezek a tárgyak Joseph Ratzinger papsága, bíborossága és pápasága alatt használt liturgikus ruhák és eszközök. Ilyen például XVI. Benedek pápasága alatt használatban lévő pénzérmék, amelyek arcképét ábrázolják, illetve az életművét összefoglaló írás. A temetés XVI. Benedek emeritus pápa kérésének megfelelően az egyszerűség és a szerénység jegyében zajlik majd. A pápa földi maradványait a szentmisét követően a vatikáni kriptában, II. János Pál volt sírboltjában helyezik örök nyugalomra, zárt ünnepélyes szertartáson. A Szentszék arról is beszámolt, hogy a ravatal első két napján több mint 135 ezer hívő rótta le kegyeletét. A temetési szertartásra hatszáz újságíró nyújtott be akkreditációs kérelmet a Szentszékhez. Az esemény miatt rendkívüli készültség lesz csütörtökön Róma városában. Megnövelték a Vatikán környékén közlekedő buszjáratokat, a metrót és a Rómába érkező vonatjáratokat is. Csütörtökön 8.50-kor zárják le a koporsót és szállítják a Szent Péter térre, ahol rózsafűzér imádságot tartanak a szertartás kezdetéig. A temetési szentmise 9.30-kor veszi kezdetét a Szent Péter téren, a szertartást Ferenc pápa celebrálja, koncelebrál Giovanni Battista Re bíboros, a bíborosi kollégium dékánja. A misén négyszáz püspök és négyezer pap vesz részt, várhatóan hetvenezer hívő kíséretében. 

Forrás: vaticannews.va , ilmessaggero.it

Nagymértékben csökkent az illegális bevándorlás Spanyolországban

Tavaly 25 százalékkal csökkent az illegális migráció Spanyolországban. A belügyminisztérium kedden közzétett adatai szerint 2022-ben 31 219 migráns érkezett szabálytalanul az országba, ami 25,6 százalékos csökkenést jelent a 2021-ben regisztrált szabálytalan belépésekhez képest. Akkor 41 945 fő lépte át ilyen módon Spanyolország határát. A javuló statisztika ellenére azonban emelkedett a Ceuta és Melilla szárazföldi határain keresztül érkező illegális bevándorlók száma. A melillai határkerítésnél 7,5 százalékos volt a növekedés, 1175-en lépték át a határt, de ennél sokkal többen próbálkoztak. Csak júniusban, a több mint húsz afrikai állampolgár halálával végződött ostrom idején mintegy kétezren próbáltak meg spanyol földre lépni. A legnagyobb, csaknem 48 százalékos növekedést a ceutai határnál regisztrálták. Ott 2022-ben több mint ezer migráns törvénytelen áthaladása került be a rendszerbe, miközben egy évvel korábban mindössze 753-an érkeztek ilyen módon az autonóm város területére. A teljes illegális migrációs mutató csökkenése elsősorban a tengeri úton érkező emberek alacsonyabb számának tudható be. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint radikálisan kevesebben érkeztek például a Kanári-szigetekre: 2022-ben 15 82 főt számoltak, míg egy évvel korábban 22 316-an léptek szárazföldre a szigetcsoport valamelyik tagján.

Forrás: 20minutos.es

Megkezdte a kilábalást a koronavírus-járványból a spanyol turizmus

A spanyolországi Országos Statisztikai Intézet szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint a dél-európai ország több mint 67 millió külföldi turistát látott vendégül 2022-ben, novemberig bezárólag. Ez már jóval meghaladja a 2021 azonos időszakában regisztrált adatokat, ugyanakkor még mindig messze van a 2019 csúcsév adataitól, amikor csaknem nyolcvanmillióan látogattak el az országba. A legtöbb nyaraló tavaly is az Egyesült Királyságból érkezett (több mint 14 millió fő), ami 269 százalékkal több a 2021-es adatokkal összevetve. A második helyen a francia, a harmadikon a német turisták szerepelnek több mint kilencmillió látogatóval. A külföldiek ezúttal mintegy 82 millió eurót hagytak Spanyolországban, ennek jelentős részét viszont nem az európaiak, hanem a más kontinensről érkezők költötték el, de nem fukarkodtak a skandináv országok sem, amelyek állampolgárai ezúttal több mint 5,4 millió euróval gazdagították a spanyolokat. Úticélok közül ismét Katalónia emelkedett ki, Barcelona és térsége látta vendégül a legtöbb turistát, őt követi a Baleár-szigetek, valamint a Kanári-szigetcsoport. Madrid és Andalúzia viszont nem tudta növelni vendégei létszámát. 

Forrás: lainformacion.com

Egyre súlyosabb gond a gyógyszerhiány Olaszországban

Hiánycikké váltak bizonyos gyógyszerek Olaszországban, főként az antibiotikumok, a láz- és a fájdalom-, valamint a gyulladáscsökkentésre alkalmas készítmények. Az olasz gyógyszerészek szövetsége már hónapokkal ezelőtt megkongatta a vészharangot, miszerint egyre kevesebb gyógykészítmény érkezik a patikákba, és nem tudják kielégíteni a betegek igényeit. A helyzet sokkal súlyosabb, mint a pandémia első időszakában. Egyes gyógyszerfajták nemcsak Olaszországban, hanem más országokban is elérhetetlenné váltak. A pánikszerű felvásárlás is komoly aggodalomra ad okot, hiszen amint érkezik egy kisebb szállítmány, azonnal elviszik azokat a gyógyszertárakból, még akkor is, ha az embereknek éppen nincs is szükségük rá. Az olasz gyógyszerügynökség bejelentése szerint több mint háromezer gyógyszerfaja vált hiánycikké, ebből 554 gyártási és szállítmányozási nehézségek miatt. A termékhiány oka nemcsak a megbetegedések igen magas száma – hiszen az elmúlt 15 évben nem volt nagy intenzitású influenzajárvány –, hanem a gyártás lassítása, valamint a külföldről érkező termékek szállításának nehézségei. Az ukrán–orosz konfliktus is hatással van a gyógyszergyártási folyamatokra, hiszen egyes alapanyagok a konfliktus sújtotta térségből érkeztek korábban, most pedig beszerezhetetlenné váltak.

Forrás: ilmessaggero.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.