Lapozó: Az egykori NATO-tábornok szerint fegyverszünet lesz Ukrajnában

A göteborgi egyetemi kórház arra kéri az embereket, kerüljék a sürgősségit · Rekordszintre csökkent a munkanélküliség Spanyolországban · Élesen kritizálják a svéd királyt, amiért Bruneit nem tartja diktatúrának · Az egykori NATO-tábornok szerint fegyverszünet lesz Ukrajnában

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 15:01
null
Fotó: U.S. Embassy Kabul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A göteborgi egyetemi kórház arra kéri az embereket, kerüljék a sürgősségit

Megemelkedett Svédország második legnagyobb városában az akut ellátást igénylők száma, ezért a Sahgrenska Egyetemi Klinika arra kéri az embereket, hogy lehetőség szerint vízkeresztig kerüljék el a kórház sürgősségi betegellátó osztályát – hangzott el a Svenska Radióban. Az osztályvezető Maria Taranger azt nyilatkozta, tömve vannak a várótermek, rendkívül hosszú várakozási időre lehet számítani, és nagy a kockázata a fertőzések terjedésének. 

A legnagyobb nyomás az intenzív gyermekosztályokon van, ahol a szokásosnál csaknem 50 százalékkal több a beteg. 

Taranger azt javasolja, hogy a göteborgiak először a telefonos segélyvonalon kérjenek segítséget, azután másodsorban a helyi egészségügyi ellátóhelyre, szakrendelőbe menjenek el, és csak végső esetben induljanak a kórházba.

Forrás: Svenska Radio

Rekordszintre csökkent a munkanélküliség Spanyolországban

A dél-európai állam több mint kétmillió munkanélkülivel zárta a 2022-es évet, ami 8,6 százalékos javulást jelent a 2021-es adatokhoz képest, ráadásul ilyen alacsony adatra 2007 óta nem volt példa. A statisztika szerint tavaly több mint 268 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma, közülük 43 ezren decemberben találtak munkát. Az adatok javulása különösen a 25 év alatti fiatalok körében volt érzékelhető, akiknél a regisztrált állástalanok száma 12 százalékkal esett vissza. Nemekre bontva az is szembetűnő, hogy az évet kevesebb női munkanélkülivel zárta az ország. Míg körükben 133 884-en várnak állásra, addig a férfi munkakeresők száma 134 368 fő. A statisztika szerint a legnagyobb mértékű javulást a szolgáltatószektor könyvelhette el, de sokan találtak maguknak pozíciót a mezőgazdaságban is, ugyanakkor az építőiparban több mint ötezer új állástalant regisztráltak.

antena3.com

Élesen kritizálják a svéd királyt, amiért Bruneit nem tartja diktatúrának

A svéd király legvitatottabb utazása a közel húsz évvel ezelőtti brunei hivatalos állami látogatás volt. Az országban tett 2004-es vizitet követően egy rádióinterjúban XVI. Károly Gusztáv példaértékűnek nevezte a szultánságot. Szerinte Hassanal Bolkiah szultán nagyon közel áll a népéhez és nem nevezhető diktátornak. Az utazás már eleve ellentmondásos volt, mert a Borneó északnyugati partján fekvő kis állam berendezkedését diktatúraként tartják számon, ahol a szultán rendeleti úton uralkodik. Az országot a svéd kormány is bírálta az emberi jogok hiánya miatt. Az utazást követő rádióinterjú már csak olaj volt a tűzre. Arra a kérdésre, hogy a szultánt diktátornak látja-e, a király válasza nemleges volt. „Én inkább az ellenkezőjét tapasztalom. Rendkívül közel áll az emberekhez” – mondta akkor a király, példaként említve, hogy évente több tízezer látogatót hívnak meg a palotába, ahol meg is vendégelik őket és kezet foghatnak az ország vezetőivel.

 A hivatalos látogatás a modern idők egyik legnagyobb válságát idézte elő akkor, amelyet a svéd monarchia átélt, számos döntéshozó a királyság felszámolását követelte.

A köztelevízió friss dokumentumfilmjében most, alig húsz évvel később, Károly Gusztáv hangsúlyozta, félreértették szavait. Szerinte a szultánt máshogy kell megítélni, mint egy demokratikus ország vezetőjét, és megismételte véleményét, miszerint Brunei szultánja olyan uralkodó, aki közel áll a népéhez.

Forrás: SVT

Az egykori NATO-tábornok szerint fegyverszünet lesz Ukrajnában

Hans-Lothar Domröse volt NATO-tábornok azt állítja, hogy Ukrajna és Oroszország ezen a nyáron fegyverszünetet köt. A hadvezető úgy véli, a tűzszüneti megállapodást február és május között köthetik meg.

„A tárgyalások valószínűleg sokáig eltartanak majd, közvetítőre van szükség: esetleg Guterres ENSZ-főtitkárra, Erdogan török elnökre vagy Modi indiai miniszterelnökre” – mondta a volt NATO-tábornok, aki hozzátette, hogy a közvetítő feladatot ugyanakkor nem erőltetik rá senkire. 

Forrás: ria.ru

Borítókép: Hans-Lothar Domröse volt NATO-tábornok (Fotó: U.S. Embassy Kabul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.