időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Magánkihallgatáson fogadta a pápa Giorgia Melonit

Jánosi Dalma (Róma)
2023.01.10. 15:22 2023.01.10. 15:28
Magánkihallgatáson fogadta a pápa Giorgia Melonit

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Giorgia Melonit kedd reggel a vatikáni apostoli palota könyvtártermében. A katolikus egyház vezetője több alkalommal üzent az olasz kormány tagjainak, és gratulált megválasztásukat követően, de hivatalos tárgyalásra csak most kerül sor Róma püspöke és az olasz miniszterelnök között. Egyébként Ferenc pápa újévi jókívánságaiban név szerint említette Giorgia Melonit és Sergio Mattarella köztársasági elnököt. Az olasz miniszterelnök, az államfő és a képviselőház elnöke Lorenzo Fontana pedig részt vett múlt héten XVI. Benedek emeritus pápa temetésén, ahol a kormányfő személyesen is köszönthette a szentatyát. 

Az Olaszország és a Vatikán közötti kapcsolatokat egyébként is a kölcsönös tisztelet és együttműködés jellemzi. 

Ferenc pápa a La Stampa napilapnak közelmúltban adott interjúban úgy nyilatkozott nem áll szándékában, hogy beavatkozzon az olasz belpolitikai kérdésekbe. 

Az állampolgárok által megválasztott legitim kormány tagjainak, valamint az ellenzéknek a legjobbakat kívánta, hozzátéve, hogy elsőrendű feladatuknak a közjó szolgálatát és egy jobb jövő megteremtését tekintsék, és ne feledkezzenek meg a szegényekről. 

„Az első női olasz miniszterelnök, aki tiszteletét teszi a szentatyánál” – írták az olasz napilapok a magánkihallgatásról szóló beszámolókban. Giorgia Meloni és Róma püspöke közötti magánkihallgatás 35 percet tartott, a miniszterelnököt családtagjai közül hatéves kislánya, Ginevra és élettársa Andrea Giambruno, valamint néhány közetlen munkatársa kísérte el a Vatikánba. 

FERENC pápa; MELONI, Giorgia
 Az olasz miniszterterelnök Maria Montessori, illetve egy 1955-ben kiadott Szent Ferenc írásait tartalmazó kötetet, valami egy angyalt ábrázoló szobrot ajándékozott a pápának, aki rózsafüzérrel és saját írásaival, enciklikáival viszonozta a gesztust. MTI/EPA/Vatikáni média

A protokoll szerint a szentatyával való találkozót megelőzően Francesco Di Nitto Olaszország vatikáni nagykövete és a Pápai Ház Prefektúrájának kormányzója, Leonardo Sapienza atya fogadta a miniszterelnököt. Szentszéki beszámolók szerint a magánkihallgatás során érintett témák között szerepelt a szegénység felszámolása, valamint a családok megsegítése. Az Olaszországot évtizedek óta sújtó népességfogyást is aggodalommal szemléli Ferenc pápa a fiatalok nevelésére és a családok támogatására, bátorítására hívta fel a vezetők figyelmét. 

 

A nemzetközi helyzet kapcsán szót ejtettek az ukrán-orosz konfliktusról, valamint a migráció kérdéséről. 

 

A szentatyával való találkozót követően Meloni ellátogatott a vatikáni államtitkárságra, ahol Pietro Parolin bíboros államtitkár, valamint Paul Richard Gallagher érsek a Szentszék államközi kapcsolataiért felelős titkár fogadta. Az olasz miniszterterelnök Maria Montessori, illetve egy 1955-ben kiadott Szent Ferenc írásait tartalmazó kötetet, valami egy angyalt ábrázoló szobrot ajándékozott a pápának, aki rózsafüzérrel és saját írásaival, enciklikáival viszonozta a gesztust.

Borítókép: A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt fogadja magánkihallgatáson a Vatikánban 2023. január 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.