A svéd fegyvergyártók nem győzik feldolgozni a rendeléseket

Gripen vadászgépeket nem ad Ukrajnának Stockholm, ám bőven nyújtott már katonai segítséget.

2023. 02. 12. 7:15
KRISTERSSON, Ulf
Strasbourg, 2023. január 17. Ulf Kristersson, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltõ Svédország miniszterelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésének megnyitóján Strasbourgban 2023. január 17-én. Svédország január elsején vette át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Csehországtól. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel is találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, aki újabb kívánsággal állt elő: JAS Gripen vadászgépeket szeretne Stockholmtól. Kristersson elhárította a kérést, arra hivatkozva, hogy jelenleg Svédországnak is nagy szüksége van harci repülőire. A kormányfő azt is hozzátette, hogy a háborúban mindig vannak határok, amit, ha átlép az ember, ténylegesen a háború részévé válik.

A skandináv ország eddig már több körben, sok száz millió korona értékben küldött fegyvert Ukrajnának. Hogy ezekkel mennyire vált a háború részévé, nézőpont kérdése, mindenesetre Svédország eddig gránátvetőket, páncéltörő lövegeket, hadihajókra lőhető robotokat is küldött, illetve olyan berendezéseket, amelyek képesek észlelni és megsemmisíteni az aknákat. Ezek közül Ukrajnának rendkívül hasznosnak bizonyult a Nlaw (Next Generation Light Anti-tank Weapon) hordozható páncéltörő rakéta, valamint a Carl Gustaf gránátvető. Az első fegyvert a Saab, a másikat leányvállalata, a Saab Bofors Dynamics gyártja.

Amikor Ukrajnában tavaly februárban kitört a háború, a tőzsdék nagyot zuhantak, a fegyvergyártók részvényeinek árfolyama azonban az egekbe szökött. A Saab részvénye 14 százalékot emelkedett két nap alatt, azóta pedig körülbelül 120 százalékot. A német Hensholdt AG árfolyama egy hét alatt megduplázódott és az amerikai Lockheed Martin is szárnyalt. A Saab pénteken közölte a tavalyi utolsó negyedéves eredményét, ami felülmúlta a várakozásokat, így az igen rossz napot záró stockholmi börzén tízszázalékos emelkedést tudott produkálni egyetlen nap alatt.

A svéd fegyverek élesben bizonyították ütőképességüket, például a Carl Gustafok sikeresnek bizonyultak a legmodernebb orosz tankok, a T–90M-ek ellen, ami versenyelőnyt jelent a svédeknek. A fegyvergyártók jelenleg nem győzik rögzíteni a rendeléseket, már csak azért sem, mert számos ország nemcsak bővítené az arzenálját a növekvő fenyegetettségtől tartva, hanem pótolniuk kell kiürített hadikészleteiket az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok miatt. A svéd kormány például a napokban azt közölte, hogy ötven Combat Vehicle 90 típusú páncélozott gyalogsági harcjárművet küld Ukrajnának, melyek pótlása időbe fog telni. A járművet a BAE Hägglund cég gyártja, ahol jelenleg egy nagy szlovákiai megrendeléssel vannak elfoglalva, és valószínűleg hamarosan aláírnak egy megrendelést Csehországgal is. E két megrendelés összértéke valamivel több mint hárommilliárd euró.

Borítókép: Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésének megnyitóján Strasbourgban 2023. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.