Az ukrajnai háború miatt kifogyóban van a nyugati országok fegyverarzenálja

A brit Munkáspárt árnyékkormányának védelmi minisztere szerint az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt a brit haderő készletei egyre inkább fogyóban vannak, ez pedig nagyban megnöveli az ország sebezhetőségét. Hasonló probléma már a tengerentúlon is felütötte a fejét, az amerikai hadiipar kapacitásnöveléssel és gyorsabb beszerzésekkel próbálja megoldani a hiányt. Az európai szövetségesek kiürült fegyverarzenáljából az elkövetkezendő években sokat profitálhat az Egyesült Államok.

2023. 02. 08. 6:35
null
Gnoien, 2023. január 23. A Németország által Lengyelországnak ígért Patriot rakétavédelmi rendszert szállító alakulat indul Gnoien település közelébõl 2023. január 23-án. A légvédelmi rendszert a délkelet-lengyelországi Zamosc térségébe fogják telepíteni. MTI/AP/DPA/Bernd Wüstneck Fotó: Bernd Wüstneck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Azonnal fel kell tölteni az ország stratégiai készleteit Ukrajna támogatásának fenntartása, valamint a brit haderő újrafegyverzése érdekében − húzta alá John Healey, a brit Munkáspárt árnyékkormányának védelmi minisztere. A politikus szerint a Kijevnek nyújtott katonai támogatás elképesztő gyorsasággal meríti ki Nagy-Britannia fegyverkészleteit, a kormány pedig túl lassan reagál az így keletkező hiány pótlására. − Ez végső soron országunk sebezhetőségét növeli − hangsúlyozta Healey. 

Challenger 2 típusú brit harckocsi. Fotó: Flickr/Anrew Skudder

A britek az Egyesült Államok után a második legtöbb katonai támogatást nyújtották Ukrajnának a háború kirobbanását követően, több mint négymilliárd eurónyi hadi eszközt és felszerelést biztosítottak az ukrán haderőnek.

London Európában elsőként ajánlotta fel harkocsijait Kijevnek, holott a brit haderőben rendszeresített Challenger tankok darabszámát éppen az elmúlt években csökkentették 227-ről 148-ra. Emellett egyes jelentések szerint két királyi tüzérségi ezredet teljesen le kellett szerelni, miután a brit kormány a hadsereg mind a harminc használható, AS−90 típusú önjáró lövegét Ukrajnának ajándékozta. Richard Barrons nyugalmazott tábornok szerint a most kialakult helyzet rávilágít a békeidők elhibázott fegyverbeszerzési politikájára, amelyet át kellene alakítani annak érdekében, hogy pótolják a hiányt. 

Az amerikai hadiipar profitálhat

Ugyanakkor nem csak a brit haderőnek kell szembesülnie ilyen jellegű problémákkal. Az Egyesült Államok eddig körülbelül 27 milliárd dollárnyi katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, messze a legtöbbet a nyugati szövetségesek közül. Már a háború első hónapjaiban akadtak problémák az abban az időszakban „népszerű” fegyverek utánpótlásával, mint a Javelin páncéltörő-rakéta vagy a Stinger légvédelmi rakéták. Mivel az Ukrajnának szállítandó hadi eszközök csak kisebb része újonnan beszerzett, rengeteg fegyvert a hadsereg készleteiből küldtek a háború sújtotta országba, emiatt itt is hamar hiány alakult ki. 

A tengerentúlon azonban viszonylag hamar észbe kaptak, a gyártási kapacitás növelésével és a beszerzések felgyorsításával próbálják meg orvosolni a problémákat. 

Csak szeptemberig a Pentagon mintegy 1,2 milliárd dollár értékű megrendelést adott le, melyek többek közt a Javelin, Stinger, valamint az Ukrajnának szintén nagy mennyiségben szállított HIMARS rakétarendszerek és lőszerek hiányát hivatott pótolni. Ez ugyanakkor nem lesz könnyű, se nem rövid folyamat, hiszen a hadiiparnak nélkülözhetetlen ritkaföldfémek és mikroalkatrészek sem állnak olyan mértékben rendelkezésre, ami a hirtelen megugró igényeket ki tudná elégíteni. 

Ukrán katona az amerikai fejlesztésű Javelin páncéltörő rakétával. Fotó: Reuters

Az európai szövetségesek kiürült fegyverarzenáljából azonban sokat profitálhat Washington. 

Egy, a napokban publikált kutatás szerint az amerikai hadiipar körülbelül 21,7 milliárd dollárnyi hadi eszközt adhat el a következő években a fegyvereiket Ukrajnának szállító országoknak. Ezzel − írja a Defense News hírportál − nemcsak Amerika, de szövetségesei is jól járnak, mivel modern eszközökkel válthatják fel a Kijevnek adott régebbi fegyvereiket.

Borítókép: A Németország által Lengyelországnak ígért Patriot rakétavédelmi rendszert szállító alakulat indul Gnoien település közeléből 2023. január 23-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Bernd Wüstneck)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.