Meghaladja a 30 ezret a törökországi földrengés áldozatainak száma + galéria

Élve mentettek ki két gyereket a romok alól a földrengés sújtotta Törökországban szombat éjjel, csaknem egy héttel a tragédia után – adta hírül az MTI. A vasárnap délután közzétett adatok alapján meghaladta a harmincezret az áldozatok száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Katasztrófavédelem2023. 02. 12. 8:54
Itt csak akkor tudnak dolgozni, amikor a nagy munkagépek leállnak, és nem mozgatják a romokat. Fotó: Hunor Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság FB-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői dél- és délkelet-törökországi földrengések halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában együttesen meghaladta a harmincezret – adta hírül az MTI. A török katasztrófavédelem (AFAD) vasárnap kora este közzétett adatai szerint Törökországban 29 605 áldozatról érkezett jelentés. Szíriában 3775 halottról tudnak.

Az AFAD szerint csak a két legerősebb hétfői rengéssel mintegy ötszáz atombombának megfelelő energia szabadult fel.

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai alapján a szerencsétlenséget megelőzően 13 és fél millióan éltek a katasztrófa sújtotta dél- és délkelet-törökországi térségben.

 

Gyerekeket mentettek ki a romok alól

Egy tizenhárom éves lányt Gaziantep városban találtak meg a túlélők után kutató mentőegységek jóval a mentés szempontjából kritikusnak számító első 72 óra után. Hatay tartományban pedig egy héthónapos kisfiút mentettek ki, aki több mint 140 órát töltött egy betonlap alatt. Török sajtójelentések beszámoltak egy hetvenéves és egy 35 éves nő, valamint hatéves kislánya sikeres kiszabadításáról is.

A vasárnap kora reggel elérhető hivatalos adatok szerint a hétfői 7–8-as erősségű földrengés következtében 24 617 ember vesztette életét Törökországban, Szíriában pedig 3574 halálos áldozatot követelt a katasztrófa. A sérültek száma meghaladja a nyolcvanezret.

A törökországi Kahramanmaras városban Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezetének (OCHA) vezetője azt mondta a Sky News csatornának: a halálos áldozatok számát még nem lehet megállapítani, a mostani adat akár a kétszeresére vagy még tovább is emelkedhet.

Fuat Oktay török alelnök közölte, hogy a tíz érintett tartományban már vizsgálják, milyen törvénysértések vezethettek az épületek összeomlásához. Eljárás indult 131 ember ellen, akik olyan épületek kivitelezéséért felelősek, amelyek összedőltek a földrengésben. Egy embert már őrizetbe vettek, 113 ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Murat Kurum városrendezési miniszter arról számolt be, hogy áttekintették 172 ezer épület állapotát a tíz érintett tartományban, és megállapították, hogy mintegy 25 ezer épület súlyosan megrongálódott, sokat sürgősen el kell bontani.

 

A Hunor folytatja a mentést

A helyi katasztrófavédelem (AFAD) szombat reggeli adatai Törökországban 20 665-re tették a hétfői földrengés halálos áldozatainak számát, és nyolcvanezer sérültről tudtak. A földrengés sújtotta dél-délkelet-törökországi régióból 93 ezer embert költöztettek ki, a mentésben több mint 166 ezren vettek részt, köztük nyolcezer külföldi.

Szombaton több nemzetközi mentőegység bejelentette, hogy a romló biztonsági helyzet miatt felfüggeszti a munkát. A magyar mentőcsapat, a Hunor jelezte, hogy marad és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat.

 

Már négy kutya segíti a Hunort

A katasztrófavédelem vasárnap reggel közölte, hogy a Hunor hatodik napja Antakyában tartózkodó egységéhez még két magyar keresőkutyás csatlakozott. Így most már négy profi keresőkutyával tud váltásban túlélők után kutatni a magyar mentőcsapat. Munkájukat segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök statikus szakértője is, akik részt vesznek a felderítésben.

 

Kísértetvárosban dolgoznak a magyar mentőcsapatok

A Hunor éjszaka új munkaterületen dolgozott, egy összeomlott ház liftaknáját derítették fel – olvasható a katasztrófavédelem közösségi oldalán. A mentőcsapatok ezen a területen csak akkor tudnak dolgozni, amikor a nagy munkagépek leállnak, és nem mozgatják a romokat.

A beszámolók szerint a kritikus, katasztrófától számított századik óra után már egyre kevésbé reménykednek a helyiek abban, hogy szeretteik előkerülhetnek, viszont a halottaik felkutatása és kiemelése ugyancsak fontos.

Antakya éjszakára és hajnalra kísértetvárossá változik a szemtanúk szerint.

A talpon maradt házakba sem megy vissza senki. Aki tud, autóban alszik, néhány méterenként tüzeket gyújtanak a szabadban éjszakázók. Látni olyan házakat is, amelyek látszólag sértetlenek, csak közelről vehető észre, hogy egy vagy két szinttel lejjebb süllyedtek. A Hunor bázisát és a terepen lévőket folyamatosan kísérik a török hadsereg katonái. Éjszaka továbbra is csak a magyarok dolgoznak, újabb és újabb szektorokat fésülnek át.

Borítókép: Mentés a törökországi Antakyában (Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Hunor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.