Meghaladta a húszezret a földrengés áldozatainak száma Törökországban

A nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát.

Magyar Nemzet
2023. 02. 11. 10:01
null
Adana, 2023. február 10. Túlélõk és áldozatok után kutató mentõalakulatok a földrengés sújtotta dél-törökországi Adanában 2023. február 10-én. A négy nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erõsségû földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban 20 665-re emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma szombat kora reggelre – közölte a helyi katasztrófavédelem (AFAD). A sérültek száma a hivatalos adatok szerint 80 088. Az AFAD szombat kora reggeli adatai szerint a földrengés sújtotta dél-délkelet-törökországi régióból mintegy 93 ezer embert költöztettek el, a mentési munkákban több mint 166 ezren, vesznek részt, köztük nyolcezer külföldi.

A katasztrófa térségében 1891 utórezgést mértek hétfő óta.

A TRT török közszolgálati televízió szombati beszámolója szerint a mentőcsapatok 125 órával a térségben pusztító földrengés után egy embert élve emeltek ki a romok közül a déli Antakya város Cebrail negyedében. Péntek késő este Adiyaman tartományban a mentés 113. órájában épségben hoztak fel a romok alól egy 57 éves nőt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt nyilatkozta pénteken, hogy a mentési munkálatokban annak ellenére nem tudták elérni a kívánt sebességet, hogy a világ talán legnagyobb mentőcsapatát gyűjtötték össze 141 ezer emberrel, köztük 30 ezer hivatásossal, mivel a pusztítás olyan nagy területet és olyan sok épületet érintett. Az NTV pénteki jelentése szerint a földmozgásban regisztráltan összeomlott épületek száma továbbra is 6444. Egyelőre hivatalos becslés nincs arról, hogy hány ember rekedt még az összedőlt épületek alatt – írta meg az MTI.

Légi felvétel a túlélők után kutató mentőalakulatokról a földrengés sújtotta dél-törökországi Hatay tartomány székhelyén, Antakyában 2023. február 10-én. Fotó: Huszein Malla

Hatay tartomány vidéki részén, Altinözü körzetben egy olajfákkal borított földön például 30 méter mély és 200 méter széles völgy keletkezett. A térségben lakók arról számoltak be az NTV török hírtelevíziónak, hogy a földrengés során óriási robajt hallottak, valamint zöld fényjelenséget láttak a térségben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lapunknak eljuttatott közleményében tudatta, a változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét Celsius-fokot. 

Mukics Dániel szóvivő elmondta, csak a Hunor mentőszervezet vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben tegnap este túlélőket jeleztek a keresőkutyák.

Napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység folytatta a kutatást. – Rengeteget kell ásnunk! – mondták, de nem adták fel. Éjjel 2.50 perckor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. 16 órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben. A csapat minden lehetséges üreget átfésült. Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak. Beszámolójuk szerint nagyon nagy csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli – áll a közleményben. 

A Hunor mentőszervezet csapata Fotó: Kovács Tamás

A földrengéstől szintén sújtott Szíriában az áldozatok száma 3553 a szombati jelentések szerint, a katasztrófában érintett két országban így összesen már több mint 24 ezren vesztették életüket.

 A szíriai Vörös Félhold humanitárius szervezet azt közölte, hogy négy embert mentettek ki élve ki a romok alól péntek este a szíriai Dzsabla városában. A sebesültek számát a közel-keleti országban 5276-ra becsülik.

 

Borítókép: Túlélők és áldozatok után kutató mentőalakulatok a földrengés sújtotta dél-törökországi Adanában 2023. február 10-én (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.