Hazatért Törökországból a Huba mentőcsapat + videó

A Baptista Szeretetszolgálat különítménye nyolc keresőkutyával vett részt a földrengés utáni mentésben, és hét embert mentettek ki a romok alól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Index, PS, FB2023. 02. 12. 13:35
A Huba mentőcsapat a törökországi földrengés helyszínén, Antakya városban Forrás: Baptista Szeretetszolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap reggel megérkezett a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata. A Huba Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport az egészségügyi szakemberekkel együtt összesen tizennyolc fővel, nyolc keresőkutyával hét embert mentett ki a romok alól Törökországban – adta hírül az MTI.

Az Antakyában öt napig dolgozó csapat két tonna felszereléssel, az isztambuli járattal érkezett. A csoportot a családtagok, a kollégák és a sajtó képviselői mellett a török nagykövetség képviselői fogadták. Pavelcze László, a csapat vezetője, a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója elmondta: hét embert sikerült kimenteniük és további öt-hat túlélőről adtak jelzést más csapatoknak. A lehetőségeik viszont már elfogytak – fogalmazott a csoport vezetője. Szerinte 

maradt még minimális esély túlélők megtalálására, hiszen lehetnek olyan épületek, amelyek úgy omlottak össze, hogy majdnem légmentesen lezártak részeket, így nem hűlt le teljesen a levegő.

Ha a betondózerekkel nagy odafigyeléssel dolgoznak, hatalmas szerencsével előfordulhat még, hogy tudnak embereket menteni – fűzte hozzá.

A földrengés sok embert nagyon szűk helyekre szorított be, ahol mínusz hét fokos hidegben kellett megvárniuk, míg a mentőcsapatok odaérnek. Eközben naponta négy, öt vagy hat különböző erősségű utórezgés következményeivel is számolni kellett – ismertette Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. Elmondta: 

a körülmények katasztrofálisak, nincs világítás, vízellátás, az emberek tüzet raknak a sarkokon, hogy melegedjenek, és levest főznek, amiből a segítőket is megkínálják. A túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, kevés a kialakított szálláshely, ahol biztonságosan túlélhetik a hideget.

A szeretetszolgálat elnöke beszélt arról is, hogy eddig tízmillió forint segélyt juttattak el a földrengés károsultjainak, és folytatni szeretnék a programokat. Legközelebb hétfőn indul egy szállítmányuk, ezúttal Szíriába.

 

Hazajön a Református Szeretetszolgálat is

Magyarországról a szervezet adatai szerint 156 fő utazott Törökországba a földrengés túlélőinek kimentésére, hét szervezet irányítása mellett.

A Református Szeretetszolgálat az MTI-t korábban arról tájékoztatta, hogy első csapata vasárnap este érkezik vissza Budapestre. A hattagú csapat kedden utazott a földrengés sújtotta területre mentőkutyákkal. A szervezet második, 11 tagú csoportja továbbra is kiküldetésben van, és folyamatosan végzi a szolgálatát.

A mentésben részt vett Kulcsár József, a Kulcsár Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány vezetője is Lendon nevű németjuhász kutyájával Hatay tartomány főként szírek által lakott részén. Csak ez a mentőcsapat négy túlélőt mentett ki a romok alól, és Lendon több mint tíz elhunytat is jelzett, akiket a speciális mentők emeltek ki a romok alól – idézte fel Kulcsár József a Pesti Srácoknak.

A Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársai is hazatértek Törökországból. Húsz fővel és négy mentőkutyával utaztak ki a földrengés sújtotta térségbe, Hatayba. Napokig túlélőket kerestek, éjjel-nappal a bajba jutott embereket mentették. Az elmúlt napok megfeszített munkájáról nyilatkoztak az Indexnek a Liszt Ferenc-repülőtéren. A Pesti Srácoknak azt mondták:

Elfáradtunk testileg és lelkileg, de ma újra elindulnánk, ha úgy hozná a sors.

 

A Hunor marad

Szombaton több nemzetközi mentőegység bejelentette, hogy a romló biztonsági helyzet miatt felfüggesztik a munkát. A Hunor magyar mentőcsapat jelezte, hogy marad, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat.

A katasztrófavédelem vasárnap reggel közölte, hogy a Hunor hatodik napja Antakyában tartózkodó egységéhez még két magyar keresőkutyás csatlakozott. Így most már négy profi keresőkutyával tud váltásban túlélők után kutatni a magyar mentőcsapat. Munkájukat segíti a felderítésben a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök statikus szakértője is.

A Hunor éjszaka új munkaterületen dolgozott, egy összeomlott ház liftaknáját derítették fel. A mentőcsapatok ezen a területen csak akkor tudnak dolgozni, amikor a nagy munkagépek leállnak és nem mozgatják a romokat. A beszámolók szerint a kritikus, a katasztrófától számított századik óra után már egyre kevésbé reménykednek a helyiek abban, hogy szeretteik előkerülhetnek, viszont a halottak felkutatása és kiemelése ugyancsak fontos.

Az ENSZ vasárnap reggeli összesítése szerint a földrengés halálos áldozatainak száma meghaladja a 28 ezret Törökországban és Szíriában, és félő, hogy a valós mérleg ennek akár kétszerese is lehet.

 

Mobil szükségszállások Törökországnak és Szíriának

Az európai polgári védelem kétezer mobil szükségszállást küldött Törökországnak az úgynevezett RescEU rendszer romániai tartalékaiból. A négyágyas, minden szükséges eszközzel felszerelt, fűthető sátrak egy-egy földrengéskárosult család ideiglenes elszállásolására alkalmasak.

Románia az ukrajnai menekülthullám miatt szerzett be tavaly az európai polgári védelmi mechanizmus Romanian Shelter Capacity (RO–Shelt) programja keretében 3500 sátrat és 500 lakókonténert. Ezek egy részét küldték most Törökországba. A segélyszállítmány beszerzését és Törökországba juttatását az Európai Bizottság finanszírozta – közölte Raed Arafat román katasztrófavédelmi államtitkár.

A szükséges engedélyek beszerzésétől függően legkésőbb kedden indítanak útra négyszáz szíriai földrengéskárosult ideiglenes elhelyezésére alkalmas száz sátrat. A humanitárius segély egy részét a damaszkuszi kormányerők felügyelte térségbe, másik részét pedig a lázadók által ellenőrzött területre küldik az ENSZ közreműködésével.

A román katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a Törökországba küldött második RO–USAR különítmény újabb túlélő kimentésében nyújtott segítséget a helyi hatóságoknak. Egy összedőlt hatemeletes épület romjai közül, az egykori lépcsőház betongerendája alól sikerült élve kiszabadítaniuk egy középkorú férfit 150 órával a hétfői földrengés után.

Borítókép: Mentés a földrengés helyszínén, a törökországi Antakyában (Forrás: Baptista Szeretetszolgálat Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.