időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Mit tud kezdeni Ukrajna az új amerikai rakétákkal?

Scheffer Joakim
2023.02.03. 06:50 2023.02.03. 07:42
Mit tud kezdeni Ukrajna az új amerikai rakétákkal?

A Washington által Ukrajnának nyújtandó újabb katonai támogatás keretein belül olyan nagy hatótávolságú rakétákra tehet szert Kijev, melyekkel az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területek mélyén húzódó utánpótlási útvonalakat is támadni tudják. Ez megnehezítheti egy potenciális orosz offenzíva megvalósítását, sebezhetőbbé teszi a katonákat.

A nyugati harckocsiszállítmányok és Kijev újabb, vadászgépek biztosítására irányuló követelése mellett Washington szinte észrevétlenül jelentette be következő, több mint kétmilliárd dolláros katonai támogatását Ukrajnának. Ugyanakkor az újabb csomag olyan hadi eszközöket tartalmaz, melyek komoly fenyegetést – talán komolyabbat, mint a nyugati tankok − jelenthetnek az orosz haderőnek. Washington ugyanis lőszerek és más fegyverek mellett nagy hatótávolságú, úgynevezett földről indítható kis átmérőjű bombákat (GLDSB) szállíthat szövetségesének, melyek akár már tavasszal rendelkezésre állhatnak az ukrán frontvonalakon.

Szinte az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területek egészét elérik az új rakétákkal az ukránok

A GPS-irányítású siklóbomba segítségével az ukrán haderő kétszer olyan messzi célpontokat is képes lehet eltalálni, mint ami a mostani, szintén amerikai HIMARS-rendszerek használatával lehetséges. 

A precíziós eszközt kifejezetten mozgó célpontok hatástalanítására fejlesztették, nagy hatótávolsága miatt (mintegy 151 kilométer) pedig a frontvonalaktól számítva az ukránok képesek lesznek belőni a kelet-ukrajnai, oroszok által megszállt területek szinte egészére, valamint a Krím félsziget bizonyos pontjaira. Ez felboríthatja az itt kialakított orosz szállítási útvonalakat, az utánpótlásokat még távolabb kell vinniük a frontvonaltól. 

Ennek következtében a katonák sebezhetőbbekké válnak, valamint egy potenciális offenzíva megvalósítása is nehezebben kivitelezhető lesz.

– Ez jelentősen lelassíthatja az oroszokat – fogalmazott Andrij Zsagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter. – Jelenleg a 80 kilométerre lévő orosz katonai támaszpontokat sem tudjuk elérni – panaszolta egy ukrán katonai elemző. Hozzátette, amennyiben a hatótávolságot ki tudnák tolni egészen az orosz határig, valamint a Krím félsziget területére, az jelentősen csökkentené az orosz egységek támadási potenciálját.

Oroszország a félsziget 2014-es annexióját követően kvázi katonai bázisként használja a területet, Szevasztopol lett a fekete-tengeri flotta székhelye, valamint az utánpótlások nagy része is itt található. 

Amennyiben lennének 150 kilométer hatósugarú rakétáink, úgy képesek lennénk megszakítani az összeköttetést a félsziget és a frontvonalak között

– vélekedett a már idézett katonai elemző.

Borítókép: TvBoy olasz graffitiművész legújabb alkotása egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsán az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában 2023. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

Háború Ukrajnában

Orosz nagykövet: Magyarország az oroszellenes szankciók következményeivel szembesül

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.