Drónokkal harcolnak az ukránok az orosz harckocsik ellen + videó

Az orosz–ukrán háborúban nemcsak harckocsikkal, rakétákkal és katonákkal harcolnak, hanem olyan egyszerű, polgári használatra szánt drónokkal is, amelyek egy-egy gyújtóbombával ellátva máris halálos eszközökké válnak.

Magyar Nemzet
2023. 03. 07. 10:07
null
Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb három ember vesztette életét. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők szerint az, hogy Ukrajna drónokat használ az orosz előrenyomulás visszaverésére, jelentős hatással van a háború menetére. Naponta több száz felderítő és támadó drón repül Ukrajna és Oroszország felett, amelyeket mindkét fél használ.

Szakértők a háború második évébe lépő orosz–ukrán konfliktust éppen ezért a történelem első teljes körű drónháborújának is nevezik.

Az amerikai légierő egyetemének (Air University) tavalyi jelentése szerint az ukránok a drónokkal „pusztító hatással lehetnek az orosz csapatokra”.

Az ilyen kis méretű, könnyű, halk, több kilométer megtételére is alkalmas drónok pedig akár a tankokkal vagy a bunkerekben bujkáló katonákkal szemben is hatásosak lehetnek, amennyiben például egy kézigránátot vagy valamilyen gyújtóbombát szerelnek rájuk.

Gian Gentile, a Rand Corporation amerikai agytröszt vezető katonai szakértője szerint a drónok fontos szerepet játszottak az ukrajnai háború alakításában.

Bár már a háború előtt is ismertük ezek fontosságát, jelentőségük és a csatatéren való bevethetőségük némileg meglepő volt

 – fogalmazott Gentile.

Persze a drónok között is különbséget kell tenni, némely polgári használatra is alkalmas, mint a DJI Mavic 3, amely már 1700 dollárért is beszerezhető, míg a nagyobbak, mint a Bayraktar TB2-es, vagy a Shahed–136-os beszerzési ára húszezer dollár körül alakul.

Ezeket éppen ezért ritkábban használják úgynevezett kamikaze drónként, belevezetve őket az ellenséges harci járműbe.

Borítókép: drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb három ember vesztette életét (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.