időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Ha Kína támad, a legalapvetőbb gyógyszerekből lehet hiány Európában

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2023.05.25. 21:49 2023.05.25. 22:00
Ha Kína támad, a legalapvetőbb gyógyszerekből lehet hiány Európában

Európában nagy krízist okozna, ha úgy zúzná szét egy Kína és Tajvan közti konfliktus a kereskedelmet, ahogyan azt az orosz–ukrán háború esetében már láthattuk.

Kína az utóbbi húsz évben a világegészségügy egyik legjelentősebb beszállítójává vált, amely létfontosságú gyógyszerekkel látja el Európát is, és egy szakítás katasztrofális hiányt idézne elő ezekben. Más területeken, például a mikrocsipek gyártásában, Európa már erőfeszítéseket tett, hogy jobban a saját lábán álljon, az egészségügyben azonban nem – írta a Politico európai hírportál. 

Belgium már javasolta, hogy a csipekhez hasonlóan járjanak el ezen a téren is, 21 ország támogatja is ezt az elképzelést, a helyzet kimenetele az Európai Bizottság kezében van.

Az antibiotikumok gyártását  jórészt Ázsiába szervezték ki, és ezen a téren Kína szerepe domináns, de például a vérnyomás-szabályozó és fájdalomcsillapító gyógyszerek terén szintén alapvető exportőr.

Az antibiotikum-függés nem kizárólag Európára jellemző, hanem általában a Nyugatra. Az Egyesült Államokban gyakorlatilag megszűnt ezeknek a gyógyszereknek a gyártása, miután Kína rátette a kezét az olyan generikus antibiotikumok gyártásához szükséges alapanyagok körülbelül kilencven százalékára, amelyeket a hörghurut, a tüdőgyulladás, a fülfertőzések és az olyan életveszélyes állapotok kezelésére használnak, mint a szepszis. Hasonló történt a zöldátalakulás technológiáihoz szükséges alapanyagok terén is  – írja a Világgazdaság.

Nem tudni, meddig menne el Európa Tajvan támogatásában egy esetleges katonai konfliktus kirobbanása esetében – írta a Politico –, mindenesetre az európai beszállításokban már az is hatalmas fennakadásokat tudna okozni, ha lezárul a Tajvani-szoros, a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi hajózási útvonala.

Egy krízis Tajvanon egyes gyógyszerekben totális hiányt okozna

– idézte a Politico Roberta Pizzocaro elnököt a milánói Olon cégtől, amely mintegy háromszázféle gyógyszerösszetevőt állít elő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.