Még az ukránnál is súlyosabb lehet a szudáni krízis

A szudáni hadsereg és a rivális félkatonai csoport válogatás nélküli harcot folytat a hatmillió lakosú fővárosért.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 11:39
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 25. Az elõzõ napok harcaiban rommá vált ház elõtt egy férfi a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tûzszünet van érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenõrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között. MTI/AP/Marvan Ali Fotó: Marvan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese szerint a szudáni harcok, amelyek a hétvégén összeomlott 72 órás humanitárius tűzszünet után újrakezdődtek, a civilek számára még az ukrajnai krízisnél is súlyosabbak lehetnek – számol be róla a Financial Times.

Mohammed szerint a szudáni hadsereg és a rivális félkatonai csoport válogatás nélküli harcot folytat a hatmillió lakosú fővárosért, Kartúmért. A légierő bombázása a félkatonai harcosok ellen, akik az emberek otthonaiban bújnak meg, tömeges áldozatokkal jár.

Kartúmban a civilek légoltalmi óvóhely nélküli házakban rejtőznek, miközben a légierő a város egyes részeit bombázza. Széles körben elterjedt jelentések szerint a Gyorsreagálású Támogató Erőkhöz (RSF), egy félkatonai egységhez tartozó katonák házakat foglalnak el, így a város lakói gyakorlatilag emberi pajzsokká válnak.

Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megállítsuk őket a harcban

– hangsúlyozta az ENSZ főtitkárhelyettese. Az összecsapások két hete kezdődtek az Abdel Fattah al-Burhan tábornok, a de facto elnök által vezetett szudáni fegyveres erők és az RSF-et irányító Mohamed Hamdan Dagalo, ismertebb nevén Hemeti között.

A halálos áldozatok hivatalos száma 459, de a kartúmi szemtanúk arról számoltak be, hogy az utcákon és a teherautók hátulján halomra rakott holttesteket láttak. Az ENSZ attól tart, hogy a tényleges halálos áldozatok száma sokkal magasabb lehet.

Diplomaták szerint mind regionális, mind nemzetközi szinten intenzív diplomáciai erőfeszítésekkel eddig nem sikerült sem a szudáni fegyveres erőket, sem az RSF-et tárgyalásra bírni.

A lap Malaz Elgemiabbyt, egy Dubajban élő szudáni építészt is idéz, aki elmondta, hogy családtagjai Kartúmban horrorisztikus történeteket meséltek arról, hogy az RSF harcosai behatoltak az emberek házaiba, erőszakoltak és fosztogattak. „16 éves rabszolganőket kényszerítenek arra, hogy főzzenek nekik” – mondta. 

Eközben szudániak tízezrei menekültek szárazföldön Egyiptomba, Csádba és más szomszédos országokba.

Borítókép: Az előző napok harcaiban rommá vált ház előtt egy férfi a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 25-én, amikor 72 órás tűzszünet volt érvényben a háborúzó felek között. Szudánban április 15-én robbant ki fegyveres küzdelem az országot irányító Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg és az ellenlábasa, egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok ellenőrzése alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között (Fotó: MTI/AP/Marvan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.