„Ha ez már az ellentámadás, akkor az eredmény nagyon gyenge”

Az ukránok részéről még nem indult meg a valódi támadás, vagy ha ez már az ellentámadás, akkor az eredmény nagyon gyenge − fogalmazott lapunknak Horváth József. A biztonságpolitikai szakértő szerint nincs különösebb harcászati jelentősége az ukránok által elfoglalt településeknek, ezek inkább tapogatódzásként foghatók fel.

Gábor Márton
2023. 06. 20. 5:03
Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense
Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defens Fotó: WOJCIECH GRZEDZINSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok részéről még nem indult meg a valódi támadás, vagy ha ez már az ellentámadás, akkor az eredmény nagyon gyenge és nem üti meg azt a magasra srófolt várakozást, amit mostanáig megfogalmaztak − vélekedett lapunk megkeresésére Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint állítását az is alátámasztani látszik, hogy a rendelkezésre álló tizenkét ukrán hadosztályból mindössze hármat használnak a nyugat információk szerint. 

Az ukrán csapatok a hétvégén több, a front közvetlen közelében található falut is elfoglaltak. A részsikerekkel kapcsolatban még az ukrán elnök is közleményt adott ki, amelyben azt állította a két elfoglalt településre hivatkozva, hogy lépésről lépésre, jól halad az ukrán ellentámadás. Az egyik, Pjatihatki elnevezésű falu elfoglalását az orosz erők is elismerték, és arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy a mintegy ezer kilométeren húzódó ukrajnai frontvonal három régiójában is heves harcok folytak − közölte az MTI.

A Magyar Nemzet kérdésére Horváth József elmondta, 

hogy a jelenleg védekező pozícióban lévő orosz hadsereg egy erős védelmi vonalat tudott kiépíteni, ennek is köszönhető, hogy a több kilométeres ütközőzónában folyamatosan hullámzik a front, és egyes települések rövid időn belül többször is gazdát cserélnek.

− Az ukránok részéről a tapogatódzáson túl vannak ilyen, az ellenség figyelmét lekötni kívánó elterelő műveletek. Mindezt annak érdekében teszik, hogy az oroszok átcsoportosításokat hajtsanak végre a front más részeiről, és adott esetben ezeken a gyengébben védett részeken tudjanak támadást indítani − mutatott rá az elhárítás és a katonai szolgálat egykori műveleti főigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a falvak elfoglalásának nagy harcászati jelentősége nincs.

 

A Magyar Nemzet kérdésére a biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy az ukrán ellentámadásnak egyértelmű célja van. 

A támadás egyetlen elfogadható eredménye, amit felmutathatnak az ukránok, hogyha sikerülne kettészakítani az orosz frontvonalat, és elkülöníteni egymástól a déli és a keleti erőket, majd pedig közéjük ékelődve akár elérni az Azovi-tengert is. Ekkor az oroszok logisztikailag sokkal nehezebb helyzetbe kerülnének az utánpótlás biztosítása szempontjából, illetve sokkal nehezebbé válna a Krím félsziget ellátása és védelme is

− magyarázta. Hozzátette: az oroszok pontosan tisztában vannak a front kettészakadásából adódó kockázattokkal, ezért igyekeznek tartani a harci állásaikat, és megakadályozni az ukránok előretörését.

A Wall Street Journal amerikai lap szerint a kezdeti nagy veszteségek miatt az ukrán erők szüneteltették az offenzívát, s arra próbálnak rájönni, hogyan lehetne hatalmas veszteségek nélkül áttörni az orosz vonalakat. Horváth József ezzel kapcsolatban hozzátette azt is, hogy Kijevnek további problémákat okozhat az orosz légierő egyértelmű fölénye is, amelynek következményeként az könnyűszerrel felmorzsolhatja az ellentámadásban résztvevő hadosztályokat. A szakértő elmondta, ennek orvoslására érkeznek majd a nyugati eszközök − többek közt az F−16-os vadászgépek − az ukrán haderőnek, viszont ezek jó esetben a nyár végére, ősz elejére érkezhetnek meg. 

Márpedig őszre ennek az ellentámadásnak már be kell fejeződnie, hiszen utána beáll a rossz idő, beköszönt az esős időszak, ami oly mértékben megnehezíti a közlekedést, hogy egy komolyabb ellentámadást a kemény fagyok beálltáig nem lehetne végrehajtani

− magyarázta. 

Borítókép: Ukrán katonák lőnek egy orosz állást Bahmutnál (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Wojciech Grzedzinski) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.