Zelenszkij és Putyin is elsöprő népszerűségnek örvend

Az ukrán elnök támogatottsága nagyot fordult a háború kitörése óta, míg az orosz államfő töretlenül népszerű.

Magyar Nemzet
Forrás: Kyiv Post2023. 06. 18. 17:43
Vlagyimir Putyin orosz-, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatója 2019-ben. (Fotó: Lorena / Twitter)
Vlagyimir Putyin orosz-, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatója 2019-ben. (Fotó: Lorena / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán közvélemény Volodimir Zelenszkijt tartja a legmegbízhatóbb politikusnak, az ukrán elnököt 83 százalékuk támogatja, derült ki a Razumkov Központ legfrissebb, májusban végzett felmérésének eredményeiből.

Zelenszkij népszerűsége a háború kitörése óta ugrásszerűen megnőtt, hiszen ahogy arra a Kyiv Post angol nyelvű ukrán lap is felhívja a figyelmet, 2021-ben az ukrán lakosság hatvan százaléka nem bízott az államfőben.

A támogatottságának növekedése annak köszönhető, hogy a főparancsnoki tevékenységét, a háború alatt álló ország életének szervezését az ukránok nagyra értékelik

– mondta a Kyiv Postnak Mihajlo Miscsenko, a Razumkov Központ szociológusa.

A felmérésben a második legmagasabb értékelést Vitalij Kim, a mikolajivi regionális katonai adminisztráció vezetője kapta, az ukránok 63 százaléka bízik benne. Ő a sűrű közösségimédia-használatának köszönheti a népszerűséget a szakértők szerint, illetve annak, hogy folyamatosan azzal a fenyegetéssel néz szembe, hogy elfogják az oroszok.

A harmadik és a negyedik helyen az ismert önkéntes Szerhij Prityulát 56 százalékkal – aki rekordösszegű adományokat gyűjtött össze Bayraktar drónok és műholdas rendszerek vásárlására – és Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója 51 százalékkal áll.

Ezzel szemben Denisz Smihal ukrán miniszterelnök népszerűtlennek számít, ugyanis az ukránok 39 százaléka nem bízik benne – 36 százalékukkal ellentétben.

A felmérést végző kutatók szerint ebben az áram árának közelmúltbeli emelkedése is szerepet játszhatott.

A kutatás azt állapította meg, hogy az ukrán lakosság alapvetően „negatív hozzáállást tanúsít az idősebb generációhoz tartozó politikusokkal szemben” – akik a hosszú évek alatt elvesztették a választók bizalmát –, míg a fiatal politikusokban megtalálták az alternatívát. Ezért is nyert 2019-ben Zelenszkij – írta a Kyiv Post.

Egy ugyancsak május végi, az orosz állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) adatai alapján az orosz választók Vlagyimir Putyin orosz elnökbe vetett bizalma változatlanul nyolcvan százalék körül maradt.

A teljesítményét 76 százalékra értékelték. A reprezentatív kutatás szerint az orosz kormány tevékenységét a megkérdezettek 49,9 százaléka támogatja.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatója 2019-ben (Forrás: Twitter/Lorena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.